Italienske Eni kan ha gjort verdens største gassfunn( Foto: Eni.com)

Italienske Eni kan ha gjort verdens største gassfunn( Foto: Eni.com)

Det italienske oljeselskapet Eni Spa opplyser at man kan ha funnet det største gassfeltet i verden til nå. Det italienske energikonsernet sier Zohr feltet utenfor egyptiske kysten kan inneholde så mye som 30tn kubikkfot gass og at flere kan bli funnet i fremtiden , skriver The Guardian. Eni har dermed oppdaget det største kjente gassfelt i Middelhavet utenfor den egyptiske kysten og spår at funnetkan bidra til å dekke Egypts gassbehov i flere tiår. Oljefondet har aksjer for7,3 milliarder , som tilsvarer 1,52 prosent av selskapet. NBIM har aksjer for 5 milliarder kroner( 1,78%) i Italias største bank UniCredit.

Eni skriver i en pressemelding at Zohr-feltet, som dekker et område på ca 100 kvadratkilometer kan inneholde så mye som 30tn kubikkfot gass, og at feltet vil få stor betydning for den økonomiske veksten i området.Eni Norge har to feltutbygginger på norsk sokkel: Goliat, det første oljeproduserende feltet i Barentshavet, med oppstart medio 2015, og Marulk, som startet produksjon av gass i Norskehavet i 2012.

Verdens største gassfunn

Eni skriver videre at Zohr er det største gassfunnet som noensinne er gjort i Egypt og Middelhavet, og kan bli en av verdens største naturgassfelt og ENI legger til at selskapet har fullstendige konsesjonsrettigheter til hele områdetområdet. Funnet er et av flere betydelige gassfunn i Middelhavet de siste årene. De forventes å ha stor innvirkning på økonomien i regionen og potensielt tilby Europa nye forsynings alternativer, slik at det å redusere sin avhengighet av russisk gassimport. Det representerer også en viktig vitamininnsprøytning for Egypt, der strømbrudd forårsaket av gass- og oljemangel har ofte drevet uro.

Eni skriver at funnet eer gjort på en dybde 1.450 meter, og at det planlegges hurtigutbygging av eksisterende infrastruktur. Det heter i meldingen at enda mer gass kan bli oppdaget ved fremtidige boringer. Eni, som er 30 prosents statseid, er den største utenlandske olje- og gassprodusent i Afrika, hvor den har betydelig virksomhet i Libya. I 2011 er det gjort store funn av Mosambik, med anslagsvis 85tn kubikkfot gass. Eni har operert i mer enn 60 år i Egypt og er en av de største energiprodusenter i landet, med en daglig produksjon på 200.000 fat oljeekvivalenter.

Utforsker Midt-Østen

I juni inngikk Eni en energi-leteavtale med Kairo verdt 2 milliarder dollars slik for å utforske i Sinai, Gulf of Suez, Middelhavet og Nilen-deltaet. I juli, hevet Egypt prisen på Enis naturgass.

-Dette historiskegass funnet vil kunne forvandle Egypts energiscenario, skriver Enis konsernsjef, Claudio Descalzi, etter et møte med den den egyptiske presidenten, Abdel Fatah al-Sisi, der man drøftet gigantfunnet i midelhavet. Egypt, som en gang eksportert gass til Israel og andre steder, har blitt en netto energiimportør i løpet av de siste årene. Under Sisi, har Egypts statlige gasselskapet Egas stadig rasjonert forsyninger til store deler av landets industri, som har til tider invalidiserte produksjon og hemmet økonomisk oppgang.

Aktivister i protest

Aktivister fra Greenpeace skipet Rainbow Warrior entret ifjor offshoreplattformen Prezioso som opereres av det italienske oljeselskapet Eni utenfor Scisilia. Aktivistene hang ut bannere som avbilder den italienske statsministeren, Matteo Renzi, med ordene: «Stopp fossil utvinning, vi krever fornybar eneri.» Greenpeace skriver i en pressemelding at den protesterer mot et italiensk regjeringsdekret som gir insentiver til mer offshore boring samtidig som man ber ber statsminister Renzi å fremme ambisiøse EUs fornybar energi mål.

Konsernsjef Claudio Descalzi i italienske Eni utvinner gass på den norske kontinentalsokkelen( Foto:Eni.com)

Konsernsjef Claudio Descalzi i italienske Eni, utvinner gass på den norske kontinentalsokkelen. (Foto:Eni.com)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*