Bertil Haarder(V-DK) foreslår i Nordisk Råd en felles tilpasning av EU-direktiv i Norden. Det betyr ny debatt om EU-medlemsskap(Foto: Thomas Glahn/Foreningen Norden)
Bertil Haarder(V-DK) foreslår i Nordisk Råd en felles tilpasning av EU-direktiv i Norden. Det betyr ny debatt om EU-medlemsskap(Foto: Thomas Glahn/Foreningen Norden)

Felles implementering av EU-direktiver kan skape større mobilitet mellom de nordiske landene og hindre at nye grensehindre oppstår. Nordisk råd foreslår at et fellesnordisk utvalg skal sikre harmoni i forhold til EU-lovgivning. Dersom Norge sier ja til dette innebærer det at vi godtar alle direktiver fra EU, uten være med på å utforme disse direktivene. Dermed går det mot en ny debatt om norsk medlemskap i EU, skriver Nordens Nyheter , som har bedt den norske regjeringen om et tilsvar.

Hemmer handel

Alle de nordiske landene implementerer på forskjellige måter direktiver fra Brussel, uansett om de er medlem av EU eller ikke. Men de gjør det altså forskjellig, og det skaper mange problemer mellom landene.Veksten i de nordiske landene hemmes av grensehindrene som oppstår som følge av dette, og forskjellen i implementering skader ikke minst mobiliteten mellom landene. Det er bakgrunnen for et forslag fra Nordisk råd om en ny samordning av rettsakter fra EU.

– Det er bra at EU-direktiver gir mulighet for fleksibel implementering. Men det er ikke bra hvis det skaper grensehindre mellom landene. Derfor må vi forberede implementeringen bedre i Norden, men uten å skape unødig byråkrati, uttaler Bertel Haarder (Venstre i Danmark) på vegne av Nordisk råds presidium.

– I Danmark har man for eksempel ikke minst blitt oppmerksom på risikoen for overimplementering, der vi legger egne krav oppå det som kommer fra EU. Det kan skade konkurranseevnen i tillegg til å skape nye grensehindre, utdyper han.

Velger ut områder

Konkret foreslår Nordisk råd at landet som har formannskapet for Nordisk ministerråd, screener kommende EU-rettsakter og velger ut områdene som berører mobiliteten mellom de nordiske landene mest. Så koordinerer formannskapslandet et samråd mellom berørte embetsmenn fra alle landene på de aktuelle områdene for å sikre en mer ensartet nasjonal implementering. Færøyene og Grønland står utenfor forslaget, ettersom de ikke implementerer EU-direktiver direkte. Norge er med fordi man gjemmom EØS-avtalen er forpliktet til å implemntere direktivene. Det er nå opp til de nordiske landenes regjeringene å diskutere forslaget videre. Nordens Nyheter har lagt frem saken for regjeringen for en kommentar.

Statsminister Erna Solberg(H) må  innføre alle direktiv fra EU uten være med å utforme dem.   Slikt blir det EU-debatt av.(Foto: Regjeringen)
Statsminister Erna Solberg(H) må innføre alle direktiv fra EU uten være med å utforme dem. Slikt blir det EU-debatt av.(Foto: Regjeringen)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*