God journalistikk stopper falske nyheter. (Foto:Vermont Technical College)

Nordic News er en uavhengig liten journalisteid avis som ble født i 1989, og som i snart tretti år har produsert artikler i en fri norsk presse. Vi startet med papiraviser(prøveprosjekt for Schibsted Trykk A/S), deretter gikk vi over til en elektroniske plattform. «Dagens nyheter» på papir er blitt til «gårsdagens nyheter» etter IT-revolusjonen. Denne angsten ligger bak mye av påstanden om at pressen infiseres falske nyheter. Påstanden faller på sin urimelighet her i Norge fordi Grunnlovens paragraf hundre byggeer på fri presse og full  ytringsfrihet. Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) ser bort fra ytringsfrihetens ukrenkelighet når han skriver i Afteenposten: «Tilgi dem ikke(les:journalistene) for de vet hva de gjør». Statsminister Erna Solberg bør sende ham og en del andre politikere på «Møt pressen kurs», skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Hvem skal styre media ?

Tyske myndigheter har foreslått å straffe Facebook dersom falske nyheter ikke fjernes innen tjuefire timer. Hvem skal bestemme hva som er falske nyheter? Aftenposten skriver om en gruppe europeiske aviser som skal samarbeide for å få stoppet «falske nyheter». Sjefredaktør Espen Egil hansen gjorde en god  jobb da han fikk stoppet Facebook som gatekeeper for et viktig bilde fra Vietnam-krigen. Vi ønsker heller ikke en situasjon der flernasjonale selskaper som Facebook og Alphabet(Google) skal bestemme hva som er nyheter i de nordiske landene. Hvem andre enn våre egne journalister og redaktører skal bestemme dette ? Knut Olav Åmås i Fritt ord(tidl.debattred. i Aftenposten) tar feil i en artikkel i Aftenposten, der han spidder ordet «News» på Pinoccios nese søndag 12. februar 2017. Han skriver om konspirsjonsteorier, propaganda, rykter, rene, enkel usannheter osv. Han mener at et feilaktig virkelighetssyn er årsaken til de falske nyhetene, og konkluderer med at Norge idag ser annerledes ut fra Andøya enn fra Snarøya. Her tar han faktisk feil.  En helt ny dataverden har gjort det slik t det er fullt mulig å lage like gode nyheter fra Andøya, Snarøya, Santiago som fra Brønnøya. Her er grundig analyse nøkkelen til bedre journalistikk, og mer kunnskap på ulike områder. Hvem skal styre media i fremtiden ? De som har erfaring og kompetanse, og som har arbeidet mer enn tretti år i mediebransjen er kompetente nok.

Selvkritikk i media

Pressefriheten er selvsagt begrenset av lov om strafferett og injurielovgivningen og slik skal det være. Folk i offentlighet må tåle mer enn privatpersoner. Kongen og regjeringen må tåle mer kritikk enn privatpersoner. Det offentlige må tåle at pressen går etter dem i sømmene. Vi må selvsagt også skille på journalistikk og reklame i mediene og markere dette skillet godt. Noen fare for at russiske Sputnik-nyheter(Sputniknews.com) skal infisere «våre nyheter» foreligger ikke her i Norge. Vi som er i bransjen følger godt noe med til at slike fenomener ikke får gjennomslag. Men Grunnlovens paragraf hundre om full ytringsfrihet må være grunnlaget for fremtidig norsk presse- og ytringsfrihet. Vi har selv erfaring fra undervisning i faget medier og kommunikasjon, som desverre har mistet status i videregående skole, under mediekrisen. Dette faget bør igjen få tilbake sin status fordi det også er allmendannende for ungdommen.

Nei til falske nyheter

Aftenposten, Aftonbladet, Svenska Dagbladet Svd.se, eid av Schibsted, ville aldri presentere falske nyheter med hensikt i sine aviser, trykte eller digitale, noe som raskt ville bli avslørt, takket være erfaring,og journalistisk kompetanse i redaksjonene. Slik er det i NrK, SVT, DR, YLE og i Nordens Nyheter, en liten uavhengig avis basert på medarbeidere med erfaring fra Schibsted/Aftenposten, Dagbladet/Dagens Næringsliv og NrK. Vi er mer bekymret for at en endret konkurranse i mediebransjen kan friste kolleger til å fabbrikere negative omtale om konkurrenter. Denne type falske nyheter utgjør en større fare enn faren for falske nyheter som en del av debatten om politikk og næringsliv. Her vil grundig og god journalistikk og analyse stoppe alt som smaker av falske nyheter, skriver Nordens Nyheter i en politisk kommentar i mars 2017.

Direktør Knut Olav Åmås tar feil i sin definisjon av nyheter( Foto: Fritt Ord)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*