Statsminister Benyamin Netanyahu har mottatt skes milliarder i investeringer fra oljefondet(Foto:Wikipedia)
Statsminister Benyamin Netanyahu har mottatt skes milliarder i investeringer fra oljefondet(Foto:Wikipedia)

Regjeringen i Saudi-Arabia har tillatt landets finansielle myndigheter å åpne døren for utenlandske investorer for kjøp og salg av aksjer direkte på Saudi børs, Tadawul, skriver TT.  Det norske oljefondet har satset opp mot ti milliarder kroner i ni arabiske land i Midt-Østen . I tillegg kommer investeringer i arabiske Egypt og Marokko i Afrika.  Direktør Petter Johnsen i Norges Banks Investment Management, kan nå kjøpe aksjer direkte på Tadawul i det konservative Saudi-Arabia. Oljefondet har investert seks milliarder kroner i Israel, noe som kan skape problemer i forhold til kjøp på den Saudi-arabisk børsen,skriver Nordic News.

Førti milliarder kroner

Det Saudi-arabiske aksjemarkedet har en samlet markedsverdi på rundt 530 milliarder dollars, noe som gjør Tadawul til det største finansielle markedet i den arabiske verden. Tilsynets regelverk vil likne på et et konsesjonssystem som allerede fins i Kina og Taiwan, vil nå bli utviklet, men det var ingen dato angitt for når regjeringens beslutning trer i kraft.
I dag kan utenlandske investorer bare investere i Tadawul gjennom spesielle ordninger med banker og fond, som er relativt dyrt og komplisert å administrere. I den totale utenlandsandelen på den Saudi-arabiske børsen utgjør 5 prosent. De mest interessante aksjene er arabiske oljeaksjer, skriver Nordens Nyheter.

Satser ti milliarder

Det norske oljefondet har altså investert ti milliarder i Midt-Østen i Bahrein, Israel, Jordan, Kuweit, Libanon, Oman, Quatar og de Forente Arabiske Emirater. Dermed kan det oppstå problemer for Norges Banks Investment Management å slippe til på den saudi-arabiske børsen, om det konservative regimet ikke ser gjennom fingrene med at den norske staten eier aksjer fo seks milliarder i banker og selskaper i Israel, bl.a.Bank Hapolim og Bank Leuni Le Israel. Investeringene i de arabiske områdene i Midt-Østen er langt mindre enn de norske investeringene i Israel, skriver Nordens Nyheter.

Direktør Petter Johnsen i NBIM kan miste muligheten til å kjøpe på Saudi-Arabisk børs(Foto:Norges Bank)
Direktør Petter Johnsen i NBIM kan miste muligheten til å kjøpe på Saudi-Arabisk børs(Foto:Norges Bank)

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*