Sentralbanksjef Jerome Powell foran Federal Rervesbygning( Credit: Wikipeia Commons)

Amerikanske aksjeindekser falt etter at Fed hevet renten med 0,75 prosentpoeng for å bekjempe inflasjonen. Sentralbanken signaliserte planer om å fortsette å heve dem, men muligens i mindre trinn. Salget av aksjer tok seg opp utover ettermiddagen, da sentralbanksjef Jerome Powell hadde talt og etter at han var ferdig, falt Nasdaq-børsene mer enn tre prosent skriver Wall Street Journal.

På forrige rentemøte i Norges Bank 21. september 2022 besluttet bankens styre å heve styringsrenten med 0,5 prosentenheter til 2,25 prosent. Den 3. november hevet Norges Bank renten med 0,25 prosent til 2,5 prosent, skriver Nordens Nyhheter.

Svenskene tar oss igjen

Inflasjonen er for høy, skriver Riksbanken i Stockholm. Det tærer på de svenske husholdningenes kjøpekraft og gjør det vanskeligere for husholdninger og bedrifter å planlegge sin økonomi. Det er av stor betydning at pengepolitikken fortsetter å handle slik at inflasjonen faller tilbake og stabiliserer seg på målet på 2 prosent innen et rimelig tidsperspektiv. På rentemøtet 19. september vedtok hovedstyret i den svenske sentralbanken derfor å heve styringsrenten med 1 prosentpoeng til 1,75 prosent. Men det er fortsatt billigere å handle varer i Sverige for oss nordmenn.

Fortsatt renteøkning

Medlemmene i Riksbanksfullmektigfe( Styret) bemerket at inflasjonen har fortsatt å øke raskt, både i Sverige og i utlandet, og de langsiktige inflasjonsforventningene fortsatt frykter stagflasjon. Det vil høyere priser men stagnasjon på viktige markeder. Smtidig understreker man at det er viktig å ivareta tilliten til inflasjonsmålet. I lys av at inflasjonen har blitt høyere enn ventet og at prisøkningene sprer seg mye i økonomien, var medlemmene enige om at pengepolitikken må strammes mer inn enn de vurderte i juni og de sto bak beslutningen om å heve nøkkelrenten. rente med 1 prosentpoeng, fra 0,75 til 1,75 prosent.

Inflasjonen vil falle tilbake

Rentekostnadene vil øke for husholdninger og bedrifter. Men den kostnaden må veies opp mot de langsiktige gevinstene, både for enkelthusholdninger og for økonomien som helhet, ved at inflasjonen faller tilbake og blir lav og stabil igjen, sa medlemmene.

Alle medlemmene i den svenske Riksbanken sto bak prognosen for styringsrenten, som betyr fortsatt økning det kommende halvåret. De var også nøye med å understreke at det er stor usikkerhet rundt inflasjonsutviklingen, men ble samtidig enige om at pengepolitikken skal justeres etter behov for å bringe inflasjonen tilbake til målet som er 2 prosent inflasjon.

Jerom Powell, USAS Sentralbanksjef

(Kilder: WSJ, NYT.com; Riksbanken, Norges Bank, Federal Reserve)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*