Sentralbanksjef Powell fotographed by YouTube.

På pressekonferansen som holdes i etterkant av publiseringen av rentebeslutningen i USA nylig påpekete sentralbanksjef Jerome Powell at det fortsatt er et stykke igjen til arbeidsmarkedet er friskmeldt.

– Jeg tror vi er et stykke unna å ha hatt betydelig fremgang mot målet om full sysselsetting. Jeg vil gjerne se noen sterke jobbtall, sa han.En rekke nøkkeltall for svensk økonomi ble sluppet nylig og det står fortsatt bra til med gjenåpningen i svensk økonomi. Tallene for juni viste forbruksvekst på 0,5 prosent m/m i juni, noe som ved første øyekast kunne virke svakt. Tallene for mai ble revidert opp fra 2,6 til hele 4,5 prosent m/m, og dermed blir konklusjonen at nivået på svensk forbruk har holdt seg ganske bra gjennom sommeren. Også industriordre og produksjonen i privat sektor steg i juni, med henholdsvis 1,1 og 0,8 prosent. I sum peker pilene fortsatt oppover hos våre naboer i øst. Foreløpig er fortsatt smitten lav, men stiger sakte etter å ha nådd en bunn i begynnelsen av juli.   Prisoppgangen på strøm er man mest urolig for i Sverige. Men det er lenge til vi får se noen svensk renteøkning fra Sveriges Riksbank, skriver Nordens Nyheter.

S&P 500 reagerte med oppgang

De toneangivende indeksene på Wall Street reagerte med å stige forsiktig på rentemeldingen, der den brede samleindeksen S&P 500 gikk fra en flat utvikling til å stige 0,3 prosent. Indeksen endte imidlertid handelsdagen ned 0,02 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen har steget fra start onsdag, men oppgangen tiltok noe mens Powell holdt pressekonferanse. Ved stengetid på Wall Street var Nasdaq-indeksen opp 0,7 prosent.

– Feds tålmodighet blir heiet frem av markedene, sier strateg Anu Gaggar for globale investeringer i Commonwealth Financial Network til Cnbc.

Gaggar viser til at Feds signaler vitner om en erkjennelse av at økonomien gjør videre fremgang mot de pengepolitiske målene, men at det fortsatt vil ta tid før Fed må gjøre endringer i pengepolitikken.

Kun midlertidig

Det desidert mest omstridte temaet i markedene de siste månedene har vært frykten for vedvarende høy inflasjon i den amerikanske økonomien. Inflasjonstallene fra USA overrasket markedet i mai med den største månedlige økningen siden april 1982.

Representanter fra den amerikanske sentralbanken har underveis uttalt at de mener den høye inflasjonen de siste månedene kun er midlertidig, noe sentralbanken også bekrefter i onsdagens referat.

Inflasjon er en betegnelse på en vedvarende vekst i det generelle prisnivået på varer og tjenester i samfunnet for en gitt periode. Måleenheten er konsumprisindeksen, som har steget kraftig de siste månedene.

Forventninger til fremtidig inflasjon påvirker markedsrentene i økonomien og den økonomiske aktiviteten, og er derfor viktig for utviklingen i de finansielle markedene.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*