Cafe Landtmann er Wiens teatercafe og det var Freuds stamcafe( Foto: Austria.com)
Cafe Landtmann er Wiens teatercafe og det var Freuds stamcafe( Foto: Austria.com)

(Wien) Wien er for stort og mektig for lille Østerrike, sier vår drosjesjåfør Herman Lepisnky, som kjører oss inn mot Mitte i byen, forbi Staatsoper, der nyttårskonserten sendes 1. juledag. Han sa at Østerrike-Ungarn var på sitt mektigste før skuddene falt i Sarajevo den 28. juni 1914. Keiserens sønn,erkehertugen Franz Ferdinand og hans ektefelle Sophie von Hohenberg ble skutt på åpen gate. Dette utløste første verdenskrig, og førte til slutt til at Østerrike opphørte som stormakt.

Viktig møtested

Cafe Landtmann, et stenkast fra Parlamentet, er et viktig møtested for Østerrikes intellektuelle den dag idag. Dette var som nevnt stamstedet til Gustav Mahler, Josef Breuer, Gustaf Klint, 0g Sigmund Freud samt komponister og musikere fra wienernes verdensberømte symfoniorkester. Ludwig van Beethoven, Mozart og Johan Strauss senior og junior er verdenskjente komponister. Vår taxisjåfør, som viser oss Johan Strauss hus, sier at han var kjent som byens største «jålebukk». Vi har valgt å bo å bo på Hotel Beethoven i bydelen Maria Hilfe, like ved Beethovens hus. Storbyen Wien ble ikke bombet sønder og sammen av de allierte under andre verdenskrig som Berlin.

Uten store konflikter

Café Landtmann, fra  1873, er byens teatercafe og det fremste eksemplet på en klassisk wienercafé. Da russiske soldater «frigjorde» Wien i 1945 , skjøt de vilt og ødela restaurantens interiør. Wien er idag tilsynelatende uten politiske konflikter og politiske flyktninger, selvom vi vet at de er samlet i i leire utenfor de store byene(Klagenfurt). Den høyreradikale østerrikske politikeren Jörg Haider ble drept i en bilulykke i byen Klagenfurt i 2008. Taxi-driver Herman Lepinsky i førersetet bekrefter vår antagelse. Spenningen mellom folkegrupper i Østerrike øker. Politiet holder rumenske tiggere armlengdes avstand, selvom det ikke er tiggerforbud i Wien. Nærheten til det østerrikske parlamentet, har gjort caféen til et populært møtested for politikere, journalister og folk fra næringslivet. Sigmund Freud, som var født 6. mai 1856 i Freiberg i Mähren i det gamle Østerrike-Ungarn( idag Příbor i Tsjekkia ) og han døde selvvalgt av en overdose morfin i London død 23. september 1939.

Tror på nøytralitet

-Men Wien ble ikke ødelagt i samme grad av bombing som de tyske byene. Det var ren flaks at havnet på riktig side av jernteppet, sier vår østerrikske drosjesjåfør, som beundrer den nordiske modellen i de skandinaviske landene, sier han uten misunnelse.

– Landene i NATO tar en risiko i ved å delta i kriger på fremmed jord, sier Lepinsky videre. Han tror på Østerrikes nøytralitet og frykter mer terror i de andre storbyene i Europa og USA. Han tror på økt turisme det nøytrale Østerrike etter terroren i Paris.Under den kalde krigen var Wien et møtested for spioner. Her møtte Titov fra KGB Arne Treholt og trilleren om «den tredje mann» er innsplt i Wien, Vår mann i førersetet i taxien, frykter ikke lenger noen invasjon hverken fra NATO-landet Tyrkia eller fra Russland.

Hundertwasser i hundre

Friedrich Stowasser forandret fornavn og etternavn selv. Kunstnerens fulle navn var «Friedensrerich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser». «Hundertwasser» betyr, grovt oversatt, «hundre vann». Stowasser og Hundertwasser betyr det samme, men «Sto» var det slaviske ordet for «Et hundre», mens «Hundert» var det tyske ordet for det samme. Hundertwassers konservative stil kan nesten sammenliknes med Gaudí i art nouveau. Han ville gjenforene menneskene med naturen, og ville ikke ha rette linjer i sine verker. Han var veldig inspirert av planter og naturen, og brukte mange organiske former. Han sto for individualisme, og mente at hver og en hadde en plass i helheten. Et annet kjennetegn var ofte sterke, lyse farger.Han definerte ofte stilen sin som transautomatisme. og ble en av Østerrikes mestkjent internasjonale kunstnere frem mot år 2000. Hvor skal du så spise middag i Wien.? Det er tusenvis av steder, men skal du spisse godt i Mitte skal du gå på «Amacorde», en restaurant ikke langt fra Hotel Beethoven. Navnet har innehaver Dieta Eder tatt etter en av Fellinis filmer. Hun sier til Nordens Nyheter at den berømte italienske filmskaperen skal ha spistflere måltider  på «Amacorde». Derfor restaurantens italienske navn.

Highlights for Wien:

Etter Napoleonskrigene (1815) var Storbritannia, Russland, Østerrike og Preussen stormakter.(Det tyske rike fra 1871). Wiens bygninger

gjenspeiler dette. Frankrike var knust som stormakt etter Napoleons fall, men ble tatt inn i varmen for å sikre Europas stabilitet. Østerrike var således med på å gi Norge til Sverige. Norwegians smekkfulle julefly til Wien gjenspeiler ikke dette. Her er highligts fra Wien og landets historie i et nøtteskall:

Sigmund Freud Museum, Berggasse 19, Wien
Leopold Museum Museumsplatz 1
Østerreischische Natioanbibliotek(Verdens vakreste) Josefsplatz 1
Johan Strauss Museum Müllnergasse 3
Hunderwasser Haus
WienMitte The Mall, Landstrasse Hauptstrasse 1 b
Haus der Musik, Seilerstätte 30,

Allianse med Tyskland
1883 Allianse også med Italia (Trippelalliansen)
1880-årene Politiske partier vokser frem. Splittelsestendensene på grunn av nasjonale motsetninger blir etter hvert sterkere
1908 Østerrike-Ungarn annekterer Bosnia og Hercegovina; forholdet til Serbia og Russland blir spent
1914–18 Motsetningene på Balkanhalvøya utløser den første verdenskrig. Østerrike-Ungarns innsats som en av sentralmaktene får liten

betydning for krigens utfall, men motgangen stimulerer nasjonalismen og fører til riksoppløsning
1918 Republikken Tysk-Østerrike blir utropt, som en ren nasjonalstat
1919 Forbundsrepublikk; tilslutning til Tyskland blir forbudt av de allierte. Den nye staten får store økonomiske og sosiale problemer;

sterke politiske motsetninger mellom sosialistene og de kristelig-sosiale
1930-årene. En nazistisk bevegelse vokser frem og krever tilslutning til Tyskland; bevegelsen blir forbudt 1933( Hitler var østerriker)
1934 Borgerlig diktatur; i et forsøk på å demme opp det tyske presset knytter Østerrike seg til Italia
1938 Anschluss: Østerrike blir innlemmet i Tyskland, som nå er blitt Italias allierte
1945 Østerrike deles i 4 okkupasjonssoner (sovjetisk, amerikansk, britisk og fransk). Et begrenset selvstyre blir innført, med det

katolske Folkepartiet og sosialdemokratene som de ledende partier
1955 Okkupasjonen blir opphevet; Østerrike blir fullt selvstendig, men forplikter seg i en statspakt bl.a. til «evig nøytralitet».

Verdednskjente Sigmund Freud hadde Landtmann ved Parlamentet i Wien som stamcafe( Foto:Wikipedia)
Verdednskjente Sigmund Freud hadde Landtmann ved Parlamentet i Wien som stamcafe( Foto:Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*