Statsminister Erna Solberg ble gjort stats på av president Donald Trump i Washington(Foto: Regjeringen.no)

USAs president Donald Trump ønsket statsminister Erna Solberg (H) velkommen til Det hvite hus. Sikkerhetspolitisk samarbeid var hovedtema for møtet. Få minutter minutter forsinket ankom bilen med den norske statsministeren og utenriksminister Ine Eriksen Søreide foran Vest-fløyen i Det Hvite Hus der presidenten tok imot dem, skriver NTB.

Solberg og Trump har truffet hverandre to ganger før i NATO- og G20-sammenheng, men dagens møte blir det første på tomannshånd.

– Dette blir spennende. Mitt mål er å fremme norske interesser og få bekreftet og styrket båndene til vår viktigste allierte, sa Solberg under et pressemøte før besøket i Det hvite hus, sa Erna Solberg. Det er tredje gang Erna Solberg er i Det hvite hus. Hun tangerer dermed Einar Gerhardsen i antall presidentbesøk, men rekorden er Gro Harlem Brundtlands med fire.

Urettferdig mot USA

President Donald Trump holder døren åpen for at USA kan ta del av Parisavtalen. Onsdag møttes USAs president Donald Trump og statsminister Erna Solberg (H) i Det hvite hus, men presidentens presseråd avviser at klima var et hovedtema undeer møtet.

– Vi jobber veldig godt sammen og jeg tror vi har et nyvunnet vennskap, så jeg vil si takk og Gud velsigne deg, sa president Trump til slutt i sin innledning og gikk bort til statsminister Solberg og trykket hånden hennes, skriver Aftenposten, som stilte spørsmål om hvordan USA og Norge kan samarbeide om å nå klimamålene etter at Trump bestemte seg for å trekke USA ut av Parisavtalen:

– Det var ikke et stort tema under samtalene. Jeg vil si at Parisavtalen, slik den står, er veldig urettferdig mot USA. Den gjør det vanskelig for vår økonomi. Vi er et land med olje, gass og kull. Avtalen skader dermed økonomien vår. Vi vil ha forretninger som kan konkurrere, noe avtalen ville hindret, svarte Trump.

– Det er en avtale jeg ikke har et problem med, men jeg hadde et problem med avtalen de signerte. Så vi kan mulig gå inn i Parisavtalen igjen, sa Trump.

Vann gir best energi

– En av de store ressursene til Norge er vann. Dere har en enorm vannenergi. Mesteparten av energien deres kommer fra vann. Jeg skulle ønske vi gjorde noe av det samme.

– Vi er opptatt av klima og forplikter oss til Parisavtalen. Og vi ser at den fører til handelsavtaler, det fører til amerikanske bedrifter og arbeidsplasser, og til salg av biler til Norge, understrekte Solberg.Den amerikanske presidenten påpekte viktigheten av NATO-samarbeidet og uttrykte et håp om at Norge snart kommer til å oppfylle forsvarsalliansens målsetting om å bruke minst to prosent på forsvaret.

– Både jeg og statsminister Erna Solberg er enige om å styrke NATO-samarbeidet, sa Trump.Han fremhevet også de økonomiske båndene mellom Norge og USA. Han understreket at økonomiske båndene er robuste og voksende, og vi har har faktisk et handelsoverskudd med Norge, sa president Donald Trump med et smil.

Fruktbart møte

Solberg beskrev selve møtet som «fruktbart». Hun fortalte at de to statslederne hadde diskutert sikkerhet, økonomisk vekst og andre felles interesseområder.

– Vi har en lang og fortsatt historie for å stå skulder ved skulder på slagmarker verden over. USA forblir vår viktigste allierte, en stor handelspartner og en god venn. Jeg har forsikret president Trump om at Norge er en alliert og en venn han kan regne med i fremtiden, sa statsminister Erna Solberg ifølge NTB.

Erna Solberg og utenriksminister Ine Søreide Eriksen møtte president Donald Trump i Washington(Foto: Rejgeringen.no)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*