Styreleder Jacob Wallenberg jr. i Investor AB ( Foto: Investoab.com)
Norske støttetiltak krever mer enn 300 milliarder på bordet Den norske regjeringen stiller garantier på 300 milliarder kroner, mens den svenske regjeringen stiller 350 milliarder svenske kroner til disposisjon under korona-krisen. Det betyr støtte til det norsk-svenske næringslivet på  nærmere sju hundre milliarder skandinaviske kroner. Apple og Microsoft har økt i verdi under Korona-krisen viser grafer fra Euroinvestor. Behold aksjer i Apple, Microsoft, Røkkes og Wallenbergs selskaper, skriver Nordens Nyheter

Behold Microsoft

Aksjebørsene i verden har falt kraftig og det er ikke lurt å selge aksjer . Da er det bedre å lånmed bunnkurser.avvente til kursene  Vi bør slå til på riktig tidspunkt når aksjekursene går opp igjen. Oljefondet heller bør ligge i startgropen og kjøpe aksjer innen medisin, legemidler og helse, holde på olje og IT-aksjer inntil videre. Norges Bank sitter med oljeaksjer for minst hundre milliarder, og har bankaksjer for hundre milliarder. Verdien av Microsoft var 106 639 milliarder kroner ifølge beholdningstall fra 2019. På ett år har denne aksjen steget med 42 prosent, og kan være et verdipapir Oljefondet vinner på å selge. Men i disse Korona-tider er det fortsatt potensiale for vekst i digitale aksjer. Norges Bank hadde aksjer i amerikanske Apple Inc. for 116 967 milliarder i slutten av fjoråret, og aksjen har økt i verdi med 42,75 prosent på ett år frem til idag. Aksjen falt med ti prosent nylig på kort sikt men hentet seg opp med 17 prosent forrige måned.

Forsker på vaksine

Oljefondet har også aksjer for ca. 100 milliarder innen «consumer goods og Consumer Services». Her er Ali Baba Group Holding den største posten med en investering på 52 milliarder kroner. Veksten for denne aksjen har vært 147 prosent de siste fem årene, og pluss 12 proent det siste året. Ny digital vekst-aksje som oljefondet ikke bør selge.

Oljefondet har en stor aksjepost i Glaxo Smith Kline PLC på 25 milliarder kroner. Denne aksjen har falt med 1,12 prosent på ett år, og med 16,3 proent på fem år. Oljefondet har investert 20 milliarder kroner i amerikanske Pfizer Inc., som ikke fikk til noen fusjon med svensk-britiske Astra Zeneca. Amerikanske Pfizer har falt med 6,44 proent på ett år, men steget med 19,6 prosent på fem år. Danske Novo Oljefondet har aksjer i legemiddelgigantene Novo Nordisk og Novoenzymes for 30 milliarder kroner ifølge beholdningstall. Novo Nordisk aksjekurs har økt 25,6 prosent på ett år og 8,8 prosent de siste fem årene. Styreleder Jacob Wallenberg trekker fram viktigheten av å se fremover og planlegge etter koronakrisen ifølge Dagens Industri. Styreleder Jacob Wallenberg i Investor sitter også i styret i svensk sveitiske ABB, som også forsker på vaksine. Han er også styreleder i Ericsson, FAM AB(Stora Enso) og Patricia AB. Marcus Wallenberg jr. 

Kjøp oljeaksjer

Oljefondet sitter på over hundre milliarder i oljeaksjer. Etter Koronaen er debatten om salg av disse aksjene utdatert.  Shell er Norges Banks største aksjepost på 52 milliarder kroner. Norges Bank eier 2,35 prosent i Royal Dutch Shell. Sammen med BlackRock er eierandelen langt høyere. Shell-aksjen har falt 46,35 prosent på ett år. Men på en måned har aksjen steget 26 prosent.  Oljefondet eier 2,34 prosent i oljeselskapet BP Plc og satsern22 milliarder kroner.  BP samarbeider med Aker og har en viktig posisjon på norsk sokkel. Kursmessig er tiden ikke inne til å selge oljeaksjer

Opp og ned på børsen

Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP og oljeprodusenten DNO endte begge dagen ned mer enn ti prosent, og onsdag stengte Oslo Børs ned 2,37 prosent, og dagen ble nok et bevis på hvor avhengig petrobørsen i Oslo er av oljeprisen. Statlige Equinor var onsdagens mest omsatte aksje men endte ned litt mer enn fire prosent. Oslo Børs falt 2,37 prosent onsdag mens Stockhholm-børsen Nasdaq Nordic falt 3,64 prosent.

Nye bekymringer for det koronavirus-drevne bortfallet av etterspørselen etter en dyster IEA-rapport, sendte prisen på et fat Nordsjøolje til 28 dollars per fat. Til slutt bør vi nevne oljefondets investering i det sveitiske matkonsernet Nestle S.A., der Norges Bank eier 2,53 prosent som storaksjonær, sammen med det amerikanske fondet BlackRock. Fondets beholdningstall viser at Norges Bank har aksjer for 72 milliarder kroner i Nestle. Denne posten bør fondet absolutt beholde, skriver Nordens Nyheter. En aksjegruppe fondet kan avhenge er «Utilities». Dette omfatter energiaksjer som Enel, Engia og Fortum. Kjernekraft er neppe aktuelt å satse på for Norge de neste tusen årene. Fondet kan også sanere bankaksjer i kriseland som Italia og Spania. Men dette vil bli betraktet som en usosial og usolidarisk handling. Dermed sitter fondet igjen med tyske kullaksjer som med hell kan selges ut av porteføljen, skriver Nordens Nyheter.

Finansminister Jan Tore Sanner bør låne kreisepenger(Foto: Høyre)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*