EUs nye Corporate Sustainability Reporting-direktiv (CSRD) betyr at selskaper må offentliggjøre mer informasjon om miljømessige og sosiale påvirkninger og risikoer. Obligatorisk rapportering starter med regnskapsåret 2024. Her er informasjonen du trenger for å forberede deg, skriver Ecohz administrerende direktør Tom Lindberg i en pressemelding.

CSRD er et nytt stykke EU-lovgivning som utvider og styrker reglene angående informasjonen selskapene skal offentliggjøre om miljømessige og sosiale påvirkninger og risikoer. Den bygger på direktivet om ikke-finansiell rapportering (NFRD) og jobber sammen med EUs taksonomi ved å introdusere nye krav knyttet til bærekraft, klimaendringer, menneskerettigheter, mangfold og andre spørsmål.

Direktivet tar sikte på å hjelpe investorer, forbrukere og andre interessenter til å ta gode valg ved å gi informasjonen de trenger for å vurdere miljømessige, klimarelaterte og sosiale risikoer og muligheter. Videre utvider det omfanget av enhetene som må overholde kravene, inkludert alle store europeiske selskaper, børsnoterte SMB-er og selskaper med et betydelig forretningsvolum i EU.

Hva slags informasjon vil selskaper måtte offentliggjøre i henhold til CSRD?
CSRD krever at selskaper utarbeider erklæringer som angir deres miljømessige og sosiale påvirkning og eksponering for klimarisiko (mer om dette nedenfor). Når det gjelder miljøpåvirkninger, må bedrifter rapportere om fornybar og ikke-fornybar energibruk, klimagassutslipp, vannbruk og luftforurensning.

En av de mest relevante nyvinningene i direktivet er begrepet dobbel materialitet. Dette betyr at bedrifter nå må vurdere både deres påvirkning på miljøet – kjent som «impact materiality» – og hvordan de vil bli økonomisk påvirket av global oppvarming og andre miljøendringer – kalt «finansiell materialitet».

Den todelte tilnærmingen introduserer en mer kompleks rapporteringsprosess. Det utvider også omfanget av utslippene virksomheter må offentliggjøre utover Scopes 1 og 2 (direkte og energirelaterte utslipp) til å omfatte hele verdikjeden – vanligvis kjent som Scope 3.

CSRD krever at rapportering er på linje med EUs taksonomi. Det krever også at bedrifter setter mål for de spesifiserte problemene og kommuniserer fremgang. Denne informasjonen bør vises i årsrapporter, blant andre offentlig tilgjengelige dokumenter, for å maksimere åpenheten. Mellom taksonomi og CRSD har EU skapt et miljø der investorer kan se retningslinjene for bærekraftig økonomisk aktivitet og i hvilken grad selskaper oppfyller disse kriteriene.

Hvem må følge CSRD?
CSRD gjelder for alle store og børsnoterte selskaper i EU-regulerte markeder. Ifølge EU-kommisjonen må om lag 50 000 enheter følge de nye reglene. Disse inkluderer:

Store europeiske selskaper, definert som de som oppfyller to av tre følgende kriterier: har mer enn 250 ansatte i gjennomsnitt i løpet av et regnskapsår; har en total balanse på over 20 millioner EUR; og/eller overstige en nettoomsetning på 40 millioner EUR.
Selskaper notert på regulerte europeiske markeder.
Børsnoterte små og mellomstore bedrifter (SMB).
Ikke-europeiske selskaper med minst ett datterselskap eller filial i EU og en nettoomsetning på mer enn 150 millioner EUR.
Europas energiovergang

Hvordan vil CSRD påvirke din energianskaffelsesstrategi?
Direktivet vil vurdere selskapers energianskaffelser etter retningslinjene fastsatt av EUs taksonomi. Det utvider også utvalget av utslippsselskaper bør rapportere.

Bedrifter må nå vurdere hele sitt Scope 3, som innebærer å evaluere oppstrøms og nedstrøms utslipp og engasjere verdikjedepartnere i anskaffelsesinnsats for fornybar energi (les våre Fem trinn mot en netto null forsyningskjede). Og selv om det kan være tungvint å avkarbonisere enorme forsyningskjeder, kan bedrifter også utløse kaskadeeffekter som reduserer karbonintensiteten i virksomheten deres betydelig.

Scopes 1 og 2 er fortsatt en del av bedriftenes utslippsprofiler. Dette styrker argumentene for å skaffe ren elektrisitet dokumentert med opprinnelsesgarantier (GOs) etter EU-taksonomi. Det samme gjelder andre typer energi, som biogass og hydrogen.

Informasjon om Ecohz

Ecohz leverer bærekraftsløsninger for å nå netto nullmål og styrke kundenes ESG-profiler.

Med en portefølje på mer enn 400 kraftverk på 6 kontinenter, leverer vi en rekke globale fornybare elektrisitetsløsninger – fra EACs til PPA Advisory. Ekspanderer utover elektrisitetsløsninger Ecohz leverer Green Gas, Carbon Solutions og skreddersydde Net Zero Roadmap for å redusere kundenes drifts- og forsyningskjedeutslipp.

Ecohz er en ledende uavhengig global leverandør og spiller en aktiv rolle i den nåværende energiomstillingen gjennom sin visjon om «Changing Energy Behaviour».

Vår ekspertise og 20 års erfaring har tiltrukket internasjonale bedriftskunder, inkludert BT, Tetra Pak, Signify, Carlsberg, H&M, KBN Bank og Unilever

Ecohz forvalter en fornybar energiportefølje på mer enn 50 TWh, noe som gjør selskapet til en av Europas største uavhengige leverandører. Vi leverer fornybare løsninger til bedrifter og strømleverandører, og porteføljen omfatter fornybar strøm produsert fra vannkraft, vindkraft, bioenergi, solkraft og geotermisk energi.

Selskapet Enviro Energi ble etablert i 2002 av Leif Hegna og John Ravlo, med støtte fra ni norske kraftselskaper. Fra starten var forretningskonseptet å være en europeisk leverandør av opprinnelsesgarantier og verdiøkende tjenester for fornybar energi. I 2007 kjøpte Home Capital AS en majoritetsandel og selskapets navn ble endret til Ecohz. Ecohz har for tiden 31 ansatte.

Aksjonærer

Strawberry Equities AS50.91 %
Hafslund E-CO Vannkraft Innlandet AS12.44 %
Troms Kraft AS12.44 %
TrønderEnergi Kraft AS12.44 %
Kyrvatn AS11.77 %

Chairman: Kenneth Andersen

Board members:
Tom Eirik Olsen
Morten Nystrøm

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*