Statsminister Stefan Løfven8Foto: Regeringen.se)

Fire vinnere og fire tapere. Slik ser ut foran Riksdagsvalget, skriver Aftonbladet i Stockholm. Statsminister Stefan Løfven sa klart nei til samarbeid med Sverigedemokratene i gårsdagens «valvaka» i SVT 1. Den største taperen er sosialdemokrater som ser ut til å gå imot sitt verste valget i henhold til det nye valgbarometeret fra Aftonbladet / Inizio. Sverigedemokratene ser ut til å øke foran Riksdagsvalget om tjue dager, skriver Nordens Nyheter i en valgkommentar.

Mindre enn tre uker forblir til valgdagen, ser ut til å være en glad dag for fire parter og en trist for fire andre. Partene som har mer støtte nå enn i valget for fire år siden, er Venstrepartiet, Kristelig-Demokraterne Senterpartiet og Sverigedemokratene

Går mot dårlig valg

Socialdemokraterne ser ut til å gå mot en katastrofvalg. De dårligst oppnådde valgresultatatet i svensk politisk historie gjorde partiet i 20010, da partiet 30,7 prosent. Nå eer partiet nede på 25 prosent. Nå er det støtte for 25 prosent og det er ingen tendenser som tyder på et løft. För Stefan Løfvens utfordrer, Høyre-lederen Ulf Krister Petersson (M) ser det heller ikke så lystig ut. Støtten intensiverer noe i denne undersøkelsen, men forblir under 21 prosent. Moderaterna(Høyre) ser dermed frem til sitt verste valgresultat siden gjennombruddet i 2002. På den tiden ga 15,3 prosent av velgerne sin stemme til svensk Høyre.

De andre taperne, liberaler og miljøpartiet, ser begge ut til å forbli i Riksdagen etter den varme og tørre sommeren. I denne målingen passerer de det psykologisk viktige fem prosentnivået der partiet befant på feil side i svært lang tid. Venstre(Vänsterpartiet) ser ut til å gjøre sitt beste valg på 20 år, fordi Jonas Sjöstedt og hans parti tross for budsjettsamarbeid, har angrepet regjeringen fra venstre. På denne siden har de vært ganske ensomme.

Senterpartiet frem

Senterpartiet(borgerlig i Sverige) gjøre trolig sitt beste valg på de siste tiårene. Men det vil ikke komme så godt ut av det som det så ut tiil ifjor. Annie Lööf fikk 13,6 prosent i juni 2017, men får nå 8,5 prosent. Kristeligdemokratene ligger i Aftonbladet / Inizio`s måling høyere enn i de fleste andre målinger. Blir valgresultatet 5,2 prosent, som denne ilsier, har Ebba Busch Thor klart å reversere den nedadgående trenden som partiet har befunnet siden 1998. Sverigedemokratene vil gjøre et godt valg og øke med minst fem prosentpoeng, skriver Aftonbladet. Det er nå tjue dager til det svenske valget og den svenske statsministren hadde ikke noe godt svar på hvordan han skulle stoppe de svenske bilbrannene, skriver Nordens Nyheter. Dermed kan Moderata Samlingspartiet(Høyre), Sverigedemokratene(SD), på ytre Høyre og Senterpartiet samt Liberalerna(Borgerlig norsk Venstre) får over femti prosent av stemmene. Men det er bare det svenske Høyre som vil snne med Sverigedemokratene, noe statsminister Stefan Løfven fra Socialdemokraterne, slo klart fast i gårsdagens valgdebatt på SVT/TV 1.

Centerpartiets leder Annie Løøf kan glede seg over fremgang før valgt i Sverige( Foto: Centerpartiet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*