Regnskap Norges lønnsundersøkelse, gjennomført høsten 2022, viser at gjennomsnittlig fastlønn for statsautoriserte regnskapsførere i 2022 er 5,9 prosent høyere enn året før. FOTO: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Statsautoriserte regnskapsførere tjente 5,9 % mer i 2022 enn 2021. Det er høyere enn den generelle lønnsveksten, som SSB la frem tall på i dag. – Aldri før har lønnsveksten for statsautoriserte regnskapsførere vært så høy. En bransje i vekst og et kokende arbeidsmarked er blant årsakene, forteller Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

SSB forteller i dag at gjennomsnittlig månedslønn økte med 4,6 prosent fra 2021 til 2022. Det er den høyeste lønnsveksten siden 2008. Regnskap Norges lønnsundersøkelse, gjennomført høsten 2022, viser at gjennomsnittlig fastlønn for statsautoriserte regnskapsførere i 2022 er 5,9 prosent høyere enn året før.

Gjennomsnittlig tjente en statsautorisert regnskapsfører 758 171 kr i 2022, mot 716 033 kr i 2021. Lønnsveksten var høyest i aldersgruppen «60 år eller mer», som har en lønnsvekst på hele 7,2 %.

– Naturlig nok ser vi at det er de med lengst erfaring som har høyest lønnsvekst. Men også de yngre opplevde en kraftig økning i fjor. Statsautoriserte regnskapsførere mellom 30 og 49 år fikk en lønnsvekst på over 6 %, forteller Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Et kokende arbeidsmarked og en bransje i vekst

Lønnsveksten i 2022 er betydelig høyere enn tidligere år.

– Det er rimelig å anta at inflasjon, økte renter og ikke minst et kokende arbeidsmarked gir seg utslag i den høye lønnsveksten, sier Aale-Hansen: – Det er arbeidstakers marked, og for mange arbeidsgivere er lønn svaret på rekrutteringsutfordringen. Også regnskapsbransjen kjenner på markedskreftene, som delvis kan forklare den høye lønnsveksten, sier han. Samtidig ser vi at andre faktorer også er viktig for ansatte – blant annet god mulighet for kompetanseutvikling.

– Dessuten kan vi ikke komme bort fra at alle piler peker oppover for regnskapsbransjen. Regnskapsbransjen har opplevd en formidabel omsetningsvekst i senere år. I tillegg øker prisene på regnskapstjenester og antallet statsautoriserte regnskapsførere fortsetter vokse, forteller Regnskap Norge-direktøren.

Fakta fra Regnskap Norges lønnsundersøkelse 2022

Gjennomsnittlig fastlønn: 758 171

Endring målt ved gjennomsnittslønn siste år: 5,9 %

10 mest vanlige frynsegoder: Mobil og bredbånd, julebord, utdanning og kurs, pensjonsordning, helseforsikring, gruppelivsforsikring, hjemmekontor, overtidsmat, PC-briller og kantine.

Om Regnskap Norges lønnsundersøkelse

Regnskap Norges lønnsundersøkelse gir et nyansert og helhetligbilde av nivået på lønnsytelser blant autoriserte regnskapsførere. Lønnsundersøkelsen sendes ut årlig til Regnskap Norges ca. 8 000 autoriserte personmedlemmer. Årets undersøkelse fikk meget god oppslutning. Den ble besvart av 2 076 autoriserte regnskapsførere.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*