Direktør Petter Johnsen i NBIM kan miste muligheten til å kjøpe på Saudi-Arabisk børs(Foto:Norges Bank)

Direktør Petter Johnsen i NBIM kan miste muligheten til å kjøpe på Saudi-Arabisk børs(Foto:Norges Bank)

 

Amerikanske myndigheter advarer om at elleve banker og finanskonsern har urealistiske beredskapsplaner i tilfelle konkurs. Bankene kan dermed kaste verden ut i en ny finanskrise.Finansselskapene har ikke gitt tilfredsstillende svar på hvordan noen av dem skal kunne komme seg gjennom en konkurs uten å utløse en finanskrise, advarer bankgarantifondet Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Oljefondet har aksjer for sytti milliarder kroner i de elleve bankene, skriver Nordic News.

Selskapene som omfattes av kritikken er JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Bank of America, Bank of New York Mellon, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Morgan Stanley, State Street og UBS.Dette er de bankene som forhandler om å kjøpe statsgjelden som har ført Argentina nærmere en statskonkurs. Det norske oljefondet satser 70 milliarder kroner i de elleven bankene, noe som utgjør 1,3 prossent av et oljefond på fem tusen femhundre milliarder kroner.

Oljefond store

NBIM og det amerikanske investeringsfondet BlackRock har stor innflytelse i de to sveitiske bankene Credit Suisse og UBS. Saudi-Arabias oljefond Oylan Europe Ltd er største eier i Credit Suisse meed 5,64 prosent. Quatar Investment Authority er nest størst med 5,07 prosent. Templeton Global Advisors i USA er tredje størst, mens Norges Banks Investment Management er fjerde største eier med 4,98 prosent. I UBS er Oljefondet og BlackRock størst, og fondet har 3,22 prosent av aksjene. Norges Bank satsser 13 milliarder i Credit Suisse og 14,3 milliarder kroner i UBS. I Deutsche Bank satser Oljefondet 5,5 milliarder kroner, og eier 1,9 prosent av aksjene.

Amerikansk lov gjelder

Bankene er pålagt å utarbeide planer hvor hvordan de skal takle økonomiske vanskeligheter og konkurs, i henhold til en amerikansk lov som ble vedtatt etter finanskrisen i 2008. Men FDIC er lite imponert over innsatsen.

– Planene innebærer ingen troverdig eller tydelig vei gjennom en konkurs som ikke innebærer urealistiske antakelser eller direkte eller indirekte offentlig støtte, sa FDICs viseformann Thomas Hoenig tirsdag.Finansgigantene må nå tilbake til tegnebrettet og endre planene.

Alvorlige bivirkninger

Disse finansselskapene er ofte blitt omtalt som «too big too fail» siden konsekvensene av en konkurs i én av dem kan få svært alvorlige økonomiske ringvirkninger.Dermed blir det vanskelig for myndighetene ikke å trå til med offentlig støtte hvis selskapene får problemer. Forventningene om offentlig støtte i en eventuell krisesituasjon kan i sin tur gjøre selskapene mer villige til å ta stor risiko i markedet, skriver Nordic News i en analyse.

Gregory E Johnson i Franklin Associates og Templeton Global Advisors i USA er tredje største eier i Credit Suisse(Foto:Franklin Rescources)

Gregory E Johnson i Franklin Associates og Templeton Global Advisors i USA er tredje største eier i Credit Suisse(Foto:Franklin Rescources)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*