Direktør Nicolai Tangen i det norske oljefondet surfer på helse- og teknologiaksjer(Foto: NBIM)

Oljefondet skriver i en pressemelding at aksjer i sektorene helse og teknologi har steget mye under koronakrisen, og at dette fenomenet fortsetter i første halvår i år.

Teknologiselskapene fikk en avkastning på 16,8 prosent. Flere store teknologiselskaper opplevde en fortsatt økning innen digital annonsering, sier Oljefondets direktør Nicolai Tangen.

Apple og Microsoft har byttet på topplasseringen blant Oljefondets største aksjebeholdninger. Ved nyttår var Apple størst.Ved utgangen av første halvår var produsenten av mobiltelefoner og datamaskiner Apple fortsatt Oljefondets største beholdning. Beholdningen av Apple-aksjer er gått ned fra 185 milliarder kroner ved nyttår til 174 milliarder i sommer. Fondet lister opp sine ti største aksjebeholdninger ved utgangen av juni men oppgir bare en fullstendige oversikt over alle investeringer bare én gang i året. Nordens Nyheter har skrevet i en kommentar at dette er en av fondets metoder for å gjøre jobben vanskeligere for økonomiske journalister.

Alibaba og Samsung Electronics falt ut av tipåtopp-listen sammenlignet med tallene fra utgangen av fjoråret.

De fleste av oss tenker nok på selskapene Alibaba og Tencent som kinesiske internettgiganter. Men faktum er at begge disse selskapene er hjemmehørende, registrert med forretningsadresse, i den karibiske øygruppen Cayman Islands, skrev Aftenposten 19. august 2020. Nordens Nyheter skrev om dette allerede 22. april 1920 med tittelen «Oljefondet må selge kinesiske aksjer».

Nordens Nyheter skrev at Oljefondet var storaksjonær i disse to Cayman Islands-selskapene men nå er Alibaba ute av oljefondets ti-på-topp-liste. Takket være kraftig kursstigning for både Alibaba, Tencent og Facebook har oljefondet også dette halvåret fått en god avkastnin.

Nicolai Tangen tiltrådte i Oljefondet 1. september 2020, og fondet sitter fortsatt med kinesiske aksjer i Kina og Hong Kong for mellom 12 og 20 milliarder kroner registert på Cayman Islands ,Bermuda, Singapore og Luxemburg. Den forrige finansministeren Jan-ToreSanner var øverste sjef for et statlig fond med milliarder i internasjonale skatteparadis. Men det bør understrekes at man ikke drver med skatteunndragelse selvom et selskap er registert på Cayman Islands.og har investeringer der.

Oljefondets beste investeringer( Kilde: Norges Banks Investment Management)

Milliarder i tredje kvartal

Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) fikk en avkastning på 0,1 prosent, tilsvarende 31 milliarder kroner i tredje kvartal i år, skriver fondet i en pressemelding.

Fondet hadde en verdi ved utgangen av kvartalet på 11.674 milliarder kroner. Det er en økning på mer enn 700 milliarder kroner fra inngangen til året. Facebook som nylig la frem et rekordresultat dro opp fondets resultater. Oljefondet har satset 67 millarder i Facebook, som er den sjette største investeringen for Oljefondet.

– Aksjemarkedet fortsatte å styrke seg frem mot august, for så å gå noe ned i andre halvdel av kvartalet. Fondet har imidlertid oppnådd noe høyere avkastning enn markedet, da særlig i aksjeforvaltningen, skriver nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Managementi en pressemelding.

Oljefondet kommer med større oppdateringer rundt fondet hvert halvår. Ved utgangen av første og tredje kvartal slipper fondet bare kortere oppdateringer med de viktigste nøkkeltallene.

Investeringer i unotert eiendom hadde en avkastning på 3,6 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringer endte var på 0,1 prosent.

Oljefondets avkastning var samlet sett 0,25 prosent høyere enn avkastningen på referanseindeksen, opplyser fondet.

Aker Horizons og Hydro opp på børs

Norsk Hydro fikk et underliggende driftsresultat på 5,3 milliarder kroner i tredje kvartal, fremgår det av kvartalsrapporten lagt frem tirsdag morgen. Det er en økning fra 1,4 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Omsetningen var på 36,7 milliarder kroner i tredje kvartal.

På forhånd ventet analytikere et driftsresultat på 5,06 milliarder og en omsetning på 34,3 milliarder kroner, ifølge estimater Infront har hentet inn for TDN Direkt.

Hydro opplyser i rapporten at det allerede i tredje kvartal nådde forbedringsmålet for 2021 på 5,1 milliarder kroner.

Denne siste uken i oktober blir preget av en rekke kvartalstall oppdateringer. Tirsdag la blant annet Hydro, Tieto Evry, Aker Horizons og Sparebanken Møre frem sine kvartalstall.

Aker Horizons presenterte sammen med kvartalsrapporten planene for et nytt fornybarfond. Fondet vil konsentrere seg om infrastruktur knyttet til karbonfangst, hydrogen og elektrifisering. Selskapet har planer om å hente en milliard euro til fondet, skriver Dagens Næringsliv.

Grunnleggeren av Facebook, Marc Zuckerberg, gir oljefondet god avkastnin( Foto: Microsoft)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*