Siv Jensen vil beholde kullselskaper(Foto: Rune Kongsro)
Siv Jensen vil beholde kullselskaper(Foto: Rune Kongsro)

Etter at Stortinget i mars avviste et forslag om at oljefondet ikke lenger skal investere i kull, ble det i stedet flertall for å opprette et ekspertutvalg som skal vurdere investeringer i kull, olje og gass. Det var et kompromiss mellom Høyre/Frp-regjeringen og Venstre og KrF. Nordens Nyheter har vist at oljefondets investeringer i selskaper som produserer energi basert på kull er minst fire milliarder kroner.

Venstre-leder Trine Skei Grande erkjenner at utvalget og mandatet ville vært annerledes om hun hadde fått bestemme, men minner om at det er utfallet til slutt som teller. Hun sier at det er Stortinget som har siste ord. Det er våren 2015 det store slaget står.Gruppen legger fram sine anbefalinger innen utgangen av november ifølge NTB.

Regjeringen får kritikk for svak satsing på miljø og etikk i sitt forslag til hvordan oljefondet bør styres. Samarbeidspartiene Venstre og KrF ventes å komme med klare krav når stortingsmeldingen om forvaltningen av fondet tas opp i finanskomiteen.Mest kritikk fikk regjeringen for ønsket om å legge ned Etikkrådet og å la Norges Bank selv overta ansvaret for å kontrollere at fondet opptrer etisk. Regjeringen mener kravet om ansvarlige investeringer vil bli best ivaretatt hvis Norges Bank får hele ansvaret for å sørge for at retningslinjene blir fulgt. Finansminister Siv Jensen sier at oljefondet styrker åpenheten, og styrker etikken og vi styrker ansvarligheten, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Men Venstre og KrF ser ikke noen motsetning mellom å styrke Norges Banks etiske arbeid og beholde det uavhengige Etikkrådet. Rådet anbefaler i dag hvilke selskaper oljefondet bør ut av.Regjeringen foreslår også å flytte myndigheten for å trekke fondet ut av uetiske selskaper fra Finansdepartementet til Norges Bank. Hensikten er å hindre spekulasjoner om at beslutningene om uttrekk er politiske.Den endelige stortingsbehandlingen skjer i mai.

Ber om nytenkning

Det var også knyttet store forventninger til regjeringens varslede omlegging til et grønnere oljefond. Finansminister Siv Jensen sier at man styrker de mandatene Norges Bank har til å investere på miljørelaterte områder, herunder fornybar energi. Norges Bank dobler til 50 milliarder kroner, og det mener Finansdepartementet er en styrking.Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre mener forslaget er beskjedent, og en videreføring av eksisterende praksis og at det viser liten vilje til nytenkning.Bellona mener økningen skjer fra et «pinlig lavt nivå» og ber regjeringen lage en opptrappingsplan, skriver Nordens Nyheter.

Jonas Gahr Støre vil gå forsiktig frem med enringer(Foto:Regjeringen.no)
Jonas Gahr Støre vil gå forsiktig frem med enringer(Foto:Regjeringen.no)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*