Kunstneren Håkon Gullvåg stiller ut i Domkirken og Galleri Doblaug(Foto: nptander)

Frem mot sin 60-årsutstilling under Olavsfesten i Trondheim i juli har den norske kunstnere Håkon Gullvåg viet hele sin oppmerksomhet til Jomfru Maria. Galleri Doblaug i Oslo skriver at ikonografien knyttet til den bibelske skikkelsen , er en av de mest omfattende i verdenskunsten. Gullvåg selv skriver at arbeidet som ble utført i 2019 , vises bl.a. i Galleri Doblaug i Oslo. Han skriver at dette temaet bare er i sin begynnelse. Vi aner kampen mellom Romerriket i Judea og de opprørske jødene(Jesus) i malerens bilder. I bakgrunnen på etpar av bildene ser vi den tyske keiser Wilhelms soldater og aner den historiske forintelsen(Holocaust) i kulissene.

Håkon Gullvåg malte billedserien «Gazas fugler» i 2009, som senere ble innlemmet i samlingene i Trondheim kunstmuseum og Nasjsonalgalleriet i Jordan. Galleri Doblaug skriver at fuglene «var vitne til scener utenfor menneskelig fatteevne «under Gazakrigen i 2009. Siden har motivet fått utvikle seg til de seriene man ser under utstillingen i Domkirken i Oslo og i Galleri Doblaug, som har vært kunstnerens galleri i Oslo under et langt liv.Gallerist Jon Doblaug sier seg nok godt fornøyd med høstens utstilling fordi det aller meste er solgt. Han sier i en kommentar at en «så fantastisk kunstner som Gullvåg alltid vil selge bra». Men mye er solgt allerede, og størrelsen på maleriene passer kanskje best i store villaer på Nordstrand eller Holmenkollen, eller hos investor Kjell Inge Røkke på Fornebu.

Relativt lave priser

Mye av det som stilles ut er solgt til ikke altfor umulige priser. Bilde nr 1 «Hemmelighetens voktere» er det dyreste med en prislapp på NOK 380.000,- kroner. Nattverd II koster NOK 350.000,-. Flere malerier koster over NOK 200.000, mens snittet ligger omkring NOK 100.000,-. Vi viller trodd at et stort bilde av Håkon Gullvåg (200×400 cm) ville koste opp mot fem hundre tusen kroner. Dermed er Gullvåg fortsatt billig sett i en internasjonal sammenheng. Han begynner å bli godt kjent ute i Europa, fordi bildene har vært stilt ut i en rekke byer i Europa. Hans barndomstemaer viser at Billedverdenen i Museo di Prado i Madrid har gjort inntrykk på ham. Her møtte han krigens redsler under studiereiser på nittitallet. Han nevner selv maleren Goyas serie om « Krigens redsler». Goyas skildringer av krig og folkelig overtro med ekko fra sins egen tid. Om krigens redsler eller Los desastres de la Guerra er den første usminkede dokumentasjon av krigens brutalitet som vi kjenner i kunsthistorien. Håkon Gullvåg og vi husker maleren Vebjørn Sand(Stilte ut Malerier fra bombingen av Guernica for etpar år siden). Maleriet av «Rovdyret» på toppen i denne artikkelen malt av Håkon Gullvåg har en listepris på NOK 130.000.

Gå å se på Håkon Gullvågs malerier i Domkirken i Oslo og i Galleri Doblaug. www.galleridoblaug.no

Et av Håkon Gullvågs malerier som pt henger i Oslo Domkirke(Foto: Nptander)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*