Google/Alphabets nye konsernstruktur (Ill: cnbc.com)
Google/Alphabets nye konsernstruktur (Ill: cnbc.com)

Google meldte i går om at de gjør en massiv omlegging av sin forretningsvirksomhet. De endrer navn på selskapet til Alphabet og gjør Google – altså søk og tilliggende virksomheter –  til et datterselskap av Alphabet. CEO i Alphabet er grunnlegger Larry Page og President er medgrunnlegger Sergey Brin. Sundar Pichai blir ny CEO i Google.

Googles coming man, Sundar Pichai, har nå fått offisielt det ansvaret han egentlig har hatt siden oktober i fjor. Pichai har tidligere hatt ansvaret for suksesser som Android, Chrome og Youtube, og fra oktober ble han de facto sjef for kjernevirksomheten. Det nye Google med tilliggende virksomheter vil omfatte forskning, søk, kart, Google+, søk- og displayannonser og infrastruktur. Direktørene som leder disse områdene vil heretter rapportere til Prichai i stedet for til Larry Page.

Hva skal Alphabet gjøre?

Den nye strukturen med Alphabet  er laget – ifølge Page – for å få gjennomført flere ambisiøse prosjekter og idéer, ha et mer langsiktig perspektiv, forbedre synlighet og oversikt over alt som gjøres, og få flinke gründere og lovende selskaper til å blomstre. I praksis vil det i tillegg til Google bli egne enheter med ansvar for Nest ( internetttilknyttede hjemmedingser), Google Ventures, Google Capital, Fiber (høyhastighets internett), Google X (med prosjekter som selvkjørende biler) og Calico (livsvitenskap, genetikk, aldring).

Google skiller ut bl.a. medisin og livsvitenskap fra kjernevirksomheten (Ill: techcrunch.com)
Google skiller ut bl.a. medisin og livsvitenskap fra kjernevirksomheten (Ill: techcrunch.com)

Det hevdes også at Page og Brin ønsker å delta mindre i detaljstyringen av kjernevirksomheten, og heller bruke tid på å vurdere og sette igang andre områder som de mener er viktige og har store muligheter.

Sundar Pichai – en ettertraktet toppleder

Sundar Pichai har jobbet i Google siden 2003, og har stadig steget i gradene etterhvert som den ene suksessen avløste den andre. Det sies at Pichai er en dyktig teknolog og leder som skaper resultater, samtidig som han er en god relasjonsbygger som skaffer seg få fiender. For tre år siden forsøkte Twitter å hente inn Pichai fra Google. Da ga Google-ledelsen ham et mottilbud som han valgte å si ja til.

Sundar Pichai blir ny CEO i kjernevirksomheten til Alphabeth  (Google).
Sundar Pichai blir ny CEO i kjernevirksomheten til Alphabeth (Google).

Kilder i bransjen sier at det ikke er usannsynlig at Twitter eller andre har forsøkt å headhunte Pichai igjen. Og at Googles nye tilbud til Sundar var å bli CEO i Google. Dermed kan Page og Brin ha slått to fluer i et smekk og gitt Pichai den forfremmelsen han trengte og fortjente, samtidig som morselskapet kan utforske nye områder uten å ta for mye hensyn til kjernevirksomheten.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*