Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO samtaler med President Yoon Suk Yeol.(Foto: Nato.int)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg avsluttet et todagers besøk til Republikken Korea mandag (30. januar 2023) med samtaler med president Yoon Suk Yeol. De to lederne diskuterte felles sikkerhetsutfordringer og hvordan man kan styrke alliansens partnerskap med Seoul.

Generalsekretæren og president Yoon ble enige om behovet for å holde presset på Nord-Korea for å forlate sine hensynsløse missil- og atomaktiviteter. De diskuterte også viktigheten av støtte til Ukrainas selvforsvar, et prinsipp nedfelt i FN-pakten. Mr. Stoltenberg berømmet Republikken Koreas prinsipielle holdning til Russlands angrepskrig mot Ukraina, så vel som dens bidrag til NATOs humanitære støtte til Ukraina. Generalsekretæren la merke til at transatlantisk og Indo-Stillehavssikkerhet er dypt sammenkoblet, og understreket viktigheten av at likesinnede demokratier står sammen for å beskytte den internasjonale regelbaserte ordenen.

Da han snakket med studenter ved CHEY Institute for Advanced Studies, understreket Stoltenberg at «det som skjer i Europa betyr noe for Indo-Stillehavet, og det som skjer i Asia betyr noe for NATO». Han bemerket at NATO og Republikken Korea deler felles verdier og bekymringer, og understreket at Alliansen er forpliktet til å samarbeide med Republikken Korea og andre likesinnede partnere for å fremme fred og bevare den internasjonale regelbaserte orden.

I møte med utenriksminister Park Jin søndag (29. januar 2023), ønsket generalsekretæren velkommen til Republikken Koreas nye NATO-misjon, som viser den økte betydningen av partnerskapet mellom NATO og Republikken Korea. De to lederne diskuterte Russlands brutale krig mot Ukraina og delte bekymringer over Nord-Korea. Mr. Stoltenberg fordømte Nord-Koreas atomprogram og hensynsløse ballistiske missiltester. «Vi vet også at Nord-Korea gir militær støtte til den russiske krigsinnsatsen med raketter og missiler, og dette understreker bare hvordan vi er sammenkoblet,» sa han. Generalsekretæren sa at han så frem til å utdype samarbeidet mellom NATO og Republikken Korea på områder inkludert cyberforsvar, teknologi og våpenkontroll og ikke-spredning.

Tidligere på søndag la generalsekretæren ned en krans på Seoul National Cemetery som hyllest til de tusenvis av veteraner som er gravlagt der.

Generalsekretær Jens Stoltenberg møtte utenriksminister Park Jun søndag(Foto: NATO.Int.)

Oversettelse fra engelsk til norsk: Nils Petter Tanderø.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*