President Donald Trump kan legge fredsmøte til Sverige(Foto: Associated Press)

(Nordic News/Bankok)Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho besøkte Sverige den 15-16 mars for forhandlinger med utrikesminister Margot Wallström. Forhandlingene fokuserte på Sveriges konsulære beskyttelsesoppdrag overfor  USA, Kanada og Australia. Den nord-koreanske utenriksministeren og Sveriges utenriksminister Margot Wallstrøm  forhandlet om muligheten for å legge et toppmøte til Sverige på møtet i Rosenbad mellom representanter for den svenske og nord-koreanske regjeringen 16. mars 2018. Nord-Koreas politiske leder Kim Jung-Il harifølge den offisielle pressmeldingen  ikke tidligere forhandlet utenfor Nord-Korea, skriver Nordens Nyheter.

Nærmere toppmøte

Et møte i Sverige eller i Nord-Korea mellom president Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jung-Un, som skaper varig fred, kan gi sterkere global økonomisk vekst vekst enn ventet. Kins kommunistparti slo nylig fast en årlig vekst på 6.5 prosent for det kommende året i verdens største land. «The Nation» i Bankok skrev medio mars at Banker i Kina, Vietnam , Thailand og andre IT- land i Asia, nå  satser for fullt på «The Smartphone Age» med store forventede investeringer i ny teknologi. Selskaper som amerikanske Amazon, som oljefondet har investert i og Alibaba er i fokus.  Den norske Posten/Bring samt svensk-danske Post Nord venter investeringer i fremtidig netthandel, noe som etterdet Nordens Nyheter erfarer, kan føre til at Posten i Sverige, Danmark og Norge , søker et nærmere samarbeide, skriver Nordens Nyheter. Dagens Næringsliv  og øvrige norske aviser slo først denne saken opp 27. mars 2018.  Nordens Nyheter publiserte saken 10. mars 2018.

Møteplass Sverige

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har invitert USAs president Donald Trump til samtaler. Møtet vil bli det første mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president. Sverige er pekt ut som et mulig møtested.Donald Trump skrev på twitter 28. mars at Kinas leder Xi Jinping har gitt ham beskjed om at møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong Un gikk bra, og at Kim gleder seg til å treffe Trump. Trump understreker likevel at presset og sanksjoner må fortsette.

 

Utenriksminister Ri Young Ho fra Nord-Korea forhandler med Sveriges utenriksminister Margot Wallestørm(Foto: Japan Times)

Amerikanske aviser skriver at fredsforhandlingene om Korea kan bli avholdt i Sverige etter statsminister Stefan Løfvens besøk hos president Donald Trump nylig. Den amerikanske presidenten har stor tiltro til Sveriges fredsskapende evner og har tillit til svensk nøytralitet. Ingen aV amerikanske avisene har bekreftet at møtet finner sted i Sverige. Den svenske Asia-eksperten Bertil Holmgren, medlem av Moderata Samlingspartiet i Skåne, sier det ville vært strålende om Sverige som fredsnasjon kunne få arrangere et slikt møte. Sverige sitter som kjent som medlem av Sikkerhetsrådet, og kan dermed komme til å spille en ny viktig rolle på den storpolitiske arena.

Alibaba tror på netthandel

Oljefondet satser også milliarder av kroner på den kinesiske IT-giganten Alibaba som satser stort i Thailand og den såkalte Eastern Economic Corridor(EEC). Selskapet vil bygge et stort IT-sentrum, en såkalt «digital hub» for å imøtekomme behovet for økende netthandel i årene fremover. Netthandelen i Storbritannia er oppe i over 20 prosent av samlet omsetning, mens den bare er 8 prosent i Norge. Alibaba ser på Norden og Sverige som et meget viktig fremtidig kjøpekraftig IT-marked. Visestatsministe Somekid Jatus Ripitak bekrefter dette overfor «The Naton». Sjefen for Alibaba Jack Ma avla nylig et høyprofilert besøk i Thailand, og komme tilbake neste måned for å fastsette størrelsen på investeringene i EEC. Industriminister Uttama Savanyana i Thailand, bekrefter investeringene i logistikk, varehus og forskning og utvikling innenfotr datateknologi. En talsmann for Alibaba sier til Nordic News at selskapet også vil satse på det svenske markedet, der bedriftene har stor digital kompense. Nordens Nyheter skriver redaksjonelt at USA er svært interessert i å få Sverige og Finland med i NATO, men ingen svensker ønsker å kommentere denne påstanden før etter valget til høsten. Dersom Moderata Samlingspartiet fåt over 20 prosent av stemmene ved valget og Sverigedemokratene(SD) nærmere 20 prosent, kan det gå mot at Sverige vedtar å ha en folkeavstemning om ja eller nei til NAT. Dersom svaret i folkeavstemningen blir ja, følger Finland med inn i NATO. Men dette er selvsagt ikke tema for president Donald Trumps besøk, som legger møtet til Sverige med sine to hundre år som nøytral fredsnasjon.

President Jang Zingpinkg legger opp til 6,5 prosent vekst(Foto: Gov. China)

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*