Lars Idemark i Sødra redder Tofte sammen med Statkraft(Foto:Sødra)
Lars Idemark i Sødra redder Tofte sammen med Statkraft(Foto:Sødra)

 

 

 

Statkraft og Södra puster nytt liv i den tidligere cellulosefabrikken på Tofte som ble lagt ned i fjor, for å etablere produksjon av biodrivstoff. Statkraft og det svenske skogbrukskonsernet Södra skriver i en pressemeldingh at de har inngått en intensjonsavtale om å danne et selskap med målsetting å etablere framtidig produksjon av biodrivstoff basert på skogsråvare. Oljefondet har store eierposter i SCA, UPM Kymmene og Stora Enso, som alle også produserer biodrivstoff

Statkraft kjøper opp selskapet Södra Cell Tofte AS som eier industriområdet der den tidligere cellulosefabrikken som ligger på sørspissen av Hurumlandet i Buskerud. Avtalen innebærer at Statkraft overtar alle aksjene i Södra Cell Tofte AS. Samtidig oppretter Statkraft og Södra Cell Toftes eier Södra et nytt biodrivstoffselskap der Statkraft skal sitte med 51 prosent av aksjene, mens Södra skal ha 49.Alle de 295 ansatte mistet jobben da kampen om fortsatt drift ved cellulosefabrikken endte med nedleggelse da de svenske eierne ikke fikk inn gode nok bud på fabrikken i fjor sommer. Nedleggelsen vakte sterke reaksjoner både i lokalmiljøet og i regjeringskontorene, skriver NTB.

Får ned utslipp

Biodrivstoff er et viktig bidrag til å nå nasjonale og internasjonale mål for å redusere klimagassutslippene fra transportsektoren. Det er ventet at myndighetene vil stimulere til større engasjement for bærekraftig biodrivstoff i petroleumsbasert drivstoff.

– Statkraft ser biodrivstoff som et område av interesse for fornybar energi. Jeg tror at samarbeid med Sør vil være et godt grunnlag for utviklingen av prosjektet, sier Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft.

– Sødra-følger med stor interesse utviklingen av teknologi og forretningsmuligheter som ligger i bruk av biomasse fra skog til industriell produksjon av karbonnøytralt drivstoff. Vi har også god erfaring med tidligere samarbeid med Statkraft og ser frem til å kombinere de to selskapenes kompetanse og erfaring i dette prosjektet, sier Södras administrerende direktør Lars Idermark til Nordic News.

Satser  i Norden

Svensk-finsk skogindustri kan bli vinnere når produksjonen av biodrivstoff vinner frem. finske UPM, svensk-finske Stora Enso og Svenska Cellulosa er selskaper med et stort vekstpotensiale. Svenske Investor AB eier 8,1 prosent av svensk-sveitiske ABB, der Oljefondet har 2,33%. Nordmannen Kim Wahl sitter i styret i i UPM Kymmene.

Størst på ren energi

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi og det ledende kraftselskapet i Norge. Konsernet eier, produserer og utvikler vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme. Statkraft er en stor aktør i europeisk krafthandel og har 3600 medarbeidere i over 20 land. Olav Fjell , som er sdtyreleder i Statkraft, var konsernsjef i Statoil i perioden 1999-2003 og konsernsjef i Hurtigruten fra 2007 til 2012. Han har også vært konsernsjef i Postbanken og Lindorff. Han har tidligere vært med i toppledelsen i Kongsberg Våpenfabrikk og DNB. Andre styreverv: Nofima AS, Concedo ASA, Rapp Marine Group AS, Swix Sport AS, Bene Agere Norden AS, Franzefoss AS, Lotos Exploration og Production Norge AS og Swedbank AB. Finansminister Siv Jensens viktigste budskap i revidert nasjonalbudsjett er at  oljealderen er i ferd å ta slutt og at investeringene faller på lang sikt. Biodrivstoff i kjøretøy er dermed et viktig skritt bort fra dagens omfattende forurensning i de store internasjonale byene, skriver Nordic News.

Tidligere Statoil-sjef Olav Fjell har sansen for ren energi og satser på biodrivstoff(Foto:Statkraft)
Tidligere Statoil-sjef Olav Fjell har sansen for ren energi og satser på biodrivstoff(Foto:Statkraft)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*