CEO Marcus Rauramo i Fortum tjener penger på gass(Foto: Fortum)

Fortum er Sveriges og Nordens største elhandelsselskap. For sine 2,5 millioner kunder i Norden markedsfører selskapet seg som grønt og fossilfritt. Samtidig viser SVTs undersøkelse at størstedelen av det finske konsernets inntekter kommer fra fossildrift i Russland.

«Alltid 100 % fossilfri» og «Bare ved å være strømkunde hos oss bidrar du til en mer bærekraftig fremtid». Dette er noen av de grønne meldingene som møter en på energigiganten Fortums nettsider.

I Sverige stemmer dette til en viss grad – men SVTs gjennomgang viser også et annet bilde av konsernets virksomhet.

I fjor handlet det finske statseide selskapet Fortum med gass for cirka 600 milliarder svenske kroner gjennom datterselskapet Uniper – som er mer enn halvparten av Fortum-konsernets totale inntekter. Størstedelen av gassen kom fra Russland.

«Villedende og uærlig»
I en pressemelding skriver Fortum selv at de tjente 5,2 milliarder på konsernets russiske virksomhet – men da er ikke russegassen inkludert.

Fortum ønsker ikke å opplyse hvor mye selskapet faktisk tjener i Russland.

– Det er misvisende og uærlig å markedsføre seg som grønn og fossilfri når selskapets portefølje er 60 prosent fossil, sier Lina Bertling Tjernberg, ingeniør og professor i elektriske kraftnett ved KTH.

Majoritetseiere i kull- og gasselskaper
Avgjørende for Fortums virksomhet var da de gikk inn som eiere av tyske Uniper 2018 og ble majoritetseiere to år senere. Det var gjennom Uniper at Fortum kjøpte opp sin fossile brenselvirksomhet.

Ved å granske Fortums investorrapporter og årsrapporter kan vi se at så mye som 60 prosent av energigigantens strømproduksjon i 2021 kom fra russisk og europeisk gass og kull. I tillegg er Fortums varmeproduksjon i Europa og Russland om lag 90 prosent fossil.

Fortum og Uniper under kritikk
Siden Russlands invasjon av Ukraina har Fortum og datterselskapet Uniper blitt kritisert for å fortsette sin virksomhet i Russland.

Uniper er blant annet et av selskapene som fortsetter å kjøpe russisk gass. For å imøtekomme Putins krav, og samtidig ikke bryte EUs sanksjoner, har de åpnet kontoer i russiske Gazprombank.

– Det er klart at hvis du er kunde hos Fortum, bidrar du til deres fortjeneste og dermed deres mulighet til å foreta investeringer i Russland. Indirekte kan du bidra til Russlands økonomi, sier Göran Finnveden, professor i miljøstrategisk analyse ved KTH.

Fortum: Forfølger klimaendringer
Fortum Sveriges kommunikasjonssjef Per-Oscar Hedman mener det er misvisende å slå Fortum og Uniper sammen.

– Uniper er et børsnotert selskap på den tyske børsen som vi er majoritetsaksjonær i. Så rent juridisk må jeg skille mellom dem, sier han.

Per-Oscar Hedman mener at Fortum er en pådriver i svenske klimaendringer.

– Vi presser også på for at all vår europeiske virksomhet skal nå «netto null»-mål innen 2035.

Tirsdag, etter SVTs intervju, meldte Fortum i en pressemelding at konsernet vil ta et slag på tilsvarende 23 milliarder svenske kroner på grunn av nedbemanningen av virksomheten i Russland. Dette tilsvarer rundt 40 prosent av deres eiendeler i Russland.

Et av Norges største selskaper

Fusjonen med Hafslund Strøm gjør Fortum til et av landets største strømselskaper. Denne styrkesammenslutningen vil komme privat- og bedriftskunder til gode i form av flere smarte løsninger for et mer energieffektivt og bærekraftig strømforbruk.

– Markedet og folks behov er i stadig utvikling, og det krever mer av oss. For å kunne tilby best mulig tjenester både i dag og i morgen, kombinerer vi nå Hafslund Strøms solide historie med Fortums fremtidsrettede og innovative visjoner for en renere og smartere verden, sier daglig leder i Hafslund Strøm og Fortum, Kenneth Stokke.

Det er to bedrifter med stolte tradisjoner og lang fartstid i kraftbransjen som nå skal samle all sin erfaring, kompetanse og ressurser under den grønne fanen. Hafslund Strøm har røtter tilbake til 1800-tallet og har vært et av landets største strømselskaper de siste tiårene. I 2017 ble selskapet kjøpt opp av Fortum-konsernet, og frem til dagens strategiske fusjon har Hafslund Strøm fortsatt å eksistere som en egen merkevare. Fortum er Nordens mest valgte strømleverandør og er nå også en av de ledende markedslederne i Norge med levering av strøm til biler, boliger og bedrifter. Selskapet har store ambisjoner og ønsker videre vekst i Norge, nylig signalisert gjennom inngåelse av et hovedsamarbeid med Vålerenga Fotball hvor de støtter eliten, bredden og jobber med samfunnsansvar og bærekraft.

Fortum har også gjennom Charge & Drive vært en pioner innen elektrifisering av den norske bilparken gjennom landsomfattende utvikling av ladeinfrastruktur, appinnovasjon som sikrer elbilister full oversikt og smartladetjenesten som reduserer kostnadene ved hjemmelading med opptil til 20 , skriver Nordens Nyheter.

(Oversettelse fra svensk: Nils Petter Tanderø)

Pekka Lundmark, Fortums forrige konsernsjeg leder nå Nokia AB( Foto: Fortum)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*