Sentralbanksjef Stefan Ingves beholder den negative renten uendret i lang tid fremover( Foto: Riksbanken.se)
Sentralbanksjef Stefan Ingves beholder den negative renten uendret i lang tid fremover( Foto: Riksbanken.se)

(Wien) Den økonomiske veksten i Tyskland var uvanlig sterek i november og i USA kan sentralbanksjef Janet Yellen heve renten før nyttår. Svensk økonomi er også i vekst, men Riksbanken kjører fortsatt en ekspansiv pengepolitikk før rentemøtet i Stockholm 15. desember. Den svenske sentralbanken beholder en negativ styringsrente på 0,35 % inn i det nye året. Riksbanken skriver at svensk økonomi er styrket med tendens til økt inflasjon. Men det fortsatt er usikkerhet om styrken i den globale økonomiske veksten og derfor ventes Sverige fortsatt å føre en ekspansiv pengepolitikk. Trenden med økt inflasjon ventes fortsette, men Det avhenger av den forverrede utsiktene for inflasjonen i verden.

Negativ norsk særkonjunktur

DNB Markets mener at fredagens regionale nettverktall fra Norges Bank understøtter forventningen om at kutt i styringsrenten på 0,5 prosent på rentemøtet 17. desember. Nedgangen for i norsk industri fortsatte i oktober, ifølge Statistisk Sentralbyrå..Fra september og norsk industriproduksjon falt med 2,3 prosent, skriver SSB. Nedgangen i Norge kommer særlig fra næringsektoren oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri og fra gummi, plast og mineralsk industri, påpeker SSB. Bare Wallenbergbanken SEB venter norsk rentekutt. DNB Markets skriver at regionale nettverktall samlet tegner et svakt bilde av norsk økonomi, og lønnsveksten er noe svakere enn Norges Bank har lagt til grunn. Euro trekkes ned i valutamarkedet tross stimulansepakke i eu

Kraftig tysk vekst

Det er idag 43,5 millioner mennesker i arbeid i Tyskland, og dette er det høyeste tallet i historien, skriver Frankfurter Allgemeine 2. desember. den økonomiske oppgangen er ikke like stor i Østerrike. Det er nå meldt inn 610.000 leige jobber i Tyskland i november. Dette er 96 000 fler enn for ett år siden.Euro svekkes selvom den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi sier at sentralbanken (ESB) om nødvendig vil ta i bruk ytterligere stimuleringstiltak. DnB skriver at man ikke kan utelukke at Fed hever renten denne uken. Sjefanalytiker Erik Bruce sa til Nordic News forrige uke at den økonomiske veksten i Sverige kan gi visse fordeler for deler av norsk økonomi. Men i Frankrike  er arbeidsløsheten rekordhøy, og  ligger idag på det høyeste nivået på 18 år.

Renten trolig opp

Sentralbanksjef Janet Yellen uttalte i en tale i nylig at det vil være nok med en vekst i sysselsettingen på under 100.000 for at økonomien skal kunne ansette alle som ønsker seg inn i arbeidsmarkedet, og at alt over dette vil bidra til å absorbere de som er ledige. Kronen styrket seg med nesten med nesten tre øre mot euro, til 9,2786, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt to øre og en halv øre, til 8,5400.Euro er svekket til 1,0865 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0881 dollar i New York sent fredag kveld.  Konjunktursituasjonen i  Norge går  altså foreløpig i motsatt retning av oppgangen i amerikansk, tysk og svensk økonomi.

Sentralbanksjef Janet yellen kan heve styringsrenten i USA før jul( Foto: Federal Reserve)
Sentralbanksjef Janet yellen kan heve styringsrenten i USA før jul( Foto: Federal Reserve)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*