Vise statsminister og miljøvernminister Per Bolund fra Miljøpartiet trekker seg fra den svenske regjeringen( Foto: Kristian Pohl)

En ny svensk regjering utgår fra det sosialdemokratiske partiet, etter at Miljøpartiet trakk seg fra regjeringen igår. Politiske eksperter sier nå at det vi ser i Stockholm, minner mer om «Polsk Riksdag» enn noe annet man har sett i politikken tidligerre. Det borgerlige Senterpartiet(C), stemte for en rød regjering for fjerde gang i år. Men partiet gir ingen løfter om at man støtter et svenske budsjett påm74 milliader svenske kroner.

Høyres leder(Moderata Samlingspartiet)Ulf Kristersson sier at han er skuffet over at Senterpatiet ikke valgte å satse på en borgerlig regjering » etter 300 skjuningar» hittil i år i Sverige. Ebba Busch, som er ledere for KristeligFolkeparti i Sverige(Kristendemokraterna), sier at det nå er behov for en sterk svensk borgerlig regjering. Men ingen av partiene i Riksdagen vil samarbeide med Sverigedemokratenes Jimmy Åkesson på ytterste høyre fløy. Nordens Nyyheter skriver i en kommentar at Høyre, Krf og Sverigedemokratene får mer enn 50 prosent av stemmene ved Riksdagsvalget neste år. I Skåne vil en rekke fremtrende medlemmer av Moderaterna stemme på Sverigedemokratene i neste års valg.

Historisk svensk valg

Riksdagen i Stockholm valgte Magdalena Andersson til Sveriges første kvinnelige statsminister. Onsdag ettermiddag stemte den svenske regjeringen over et budsjettforslag der det skiller 20 milliarder kroner på de rød-grønnes og de borgerliges forslag. Dermed måtte statsminister Magdalena Andersson gå av igjen. I realiteten måtte Moderata Samlingspartiets leder Ulf Kristersson beklager at Sverige velger en ny sosialdemokratisk statsminister, og Sverigedemokratenes leder Jimmy Åkesson beklaget valget av Magdalena Andersson. Politiske eksperter i Sverige venter nå en klar borgerlig majoriet i Riksdagen ved valget til Riksdagen neste høst.

Færre enn 175 delegater i Riksdagen måtte ha stemt nei til at Magdalena Andersson ble valgt, dermed ble hun valgt til Sveriges første statsminister. Resultatet ble at 174 delegater stemte nei, nå det var nære på at hun ikke ble valgt. Magdalena Anderson holdt onsdag i formiddag pressetreff i Riksdagen, hennes statsbudsjett går gjennfordi hennes forslag til statsbudsjett ikkegikk om i Riksdagen onsdag ettermiddag.

Centerpartiet i Sverige slipper fram Magdalena Andersson som statsminister – men kommer ikke til å stemme for hennes budsjettforslag i ettermiddag. Dermed kommer Sveriges første kvinnlige statsminister tvinges til å regjere på et budsjett fra M(Høyre), KD(Kr.f) SD( Sverigedemokratene).

Miljöpartiet ønsker trolig ikke lenger sitte i den svenske regjeringen.

Neppe nyvalg igjen

– Vi kommer under dagen att ta en allvarlig funderare på hva dette betyr for Miljöpartiet, sa Märta Stenevi til SVT 1. Dermed vil det igjen trolig bli en sosialdemokratisk regjering som ender med å stemme for et borgerlig budsjett. Det trolige er at Moderatene og Sverigedemokratene kan får opp mot 50 prosent eller mer ved neste valg til Riksdagen høsten 2022, skriver Nordens Nyheter i en kommentar til avstemningen i Riksdagen. Andersson kommer fra jobben som finansminister i Sverige, et land med stor arbeidsløshet men lav gjeldsgrad når det gjelder muligheten for lån i utlandet. Når det gjelder neste års budsjett legger Sosialdemokratene frem et budsjett på 74 milliarder svenske kroner som trolig får støtte fra noen av de borgerlige partiene i Riksdagen. Dermed unngår Sverige den umulige situasjonen at man må avholde nyvalg- som lå i kortene for noen måneder siden.

Stefan Køfven fotografert på et pressemøte i Stockholm 21.09. 2021(Foto: Regeringen)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*