En av presidentkandidat Donald Trumps hotellkjeder fikk bot etter at elendig datasikkerhet, som ga ga hackere tilgang til over 70.000 kredittkort.(Foto: Pixabay)

Stadige svindelforsøk på nett gjør at fokuset på datasikkerhet i Norge øker. Mange ønsker også å unngå å bli sporet, slik at de kan forbli anonym på nett. Datasikkerhet og anonymitet er viktige virkemiddel av at opplysningene dine ikke skal havne i feil hender.

Hva er datasikkerhet?

Datasikkerhet er et begrep som brukes for forskjellige metoder, verktøy og tjenester som beskytter systemer og informasjon på nett. Dine data skal ikke bli endret eller lest, og de skal heller ikke gå tapt eller bli utilgjengelig for deg.

I praksis kan dette være alt fra at kort- og bankopplysninger er trygge mens du handler på nett til at ingen kan hacke seg inn på dine sosiale medier. Mange privatpersoner forbinder også datasikkerhet med anonymitet på nett. De ønsker ikke at tredjeparter skal kunne spore dem eller føre logger over databruken deres.

Vi lagrer stadig mer av våre data og opplysninger på nett. For eksempel, vi shopper på nett, vi lagrer bildene våre i dataskyen og viktige dokumenter lastes opp til fildelingstjenester. Det legger et økt press på bedriftene. Det kan også være smart av deg som privatperson å ta ytterligere grep for å verne om ditt privatliv og sikkerhet.

Hvorfor datasikkerhet er viktig for ditt personvern

Datasikkerhet er viktig for ditt personvern. Det er slik bedrifter kan sikre at dine personopplysninger ikke kommer på avveie. For eksempel, hvis du handler i en nettbutikk skal du kunne føle deg trygg på at kundeopplysningene dine ikke kommer på avveie. Ingen skal heller kunne få kontonumrene dine fra nettbanken din. Det er viktig at både små og store bedrifter tar datasikkerhet på alvor.

Stadig flere i Norge ønsker å være anonyme på nett

Det viser seg at Norge er et «populært» land for svindelforsøk. Dette kommer tydelig frem i rapporter fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Det er ofte små og mellomstore bedrifter som blir angrepet, noe som igjen vil gå ut over brukerne og kundene til bedriftene. Mange velger derfor å skaffe seg ytterligere beskyttelse på nett, fremfor å stole på at bedriftene tilbyr nok sikkerhet.

Datasikkerhet er derfor viktig for både enkeltpersoner og bedrifter. Det hender at privatpersoner blir angrepet fordi hackeren prøver å få tilgang til en bedrift hvor man enten er ansatt eller har en brukerkonto. Ofte forsøker hackere å få tilgang til dine sosiale medier eller bankopplysninger. Nettsvindel blir stadig mer vanlig, hvor de kriminelle vil ha identiteten og pengene dine.

Forskjellige metoder for å være sikker på nett

Bruk godt nettvett for å surfe sikkert på nett. Vær obs på hvilke linker du trykker på, hvilke filer du laster ned og hvilke nettsider du besøker. Gjør litt research før du laster ned programvarer. Du bør også være forsiktig når du chatter med noen du ikke vet hvem er på sosiale medier. Del aldri passord og sensitive personopplysninger. Pass også på at du bruker et godt antivirusprogram.

Slik kan opplysningene dine bli sporet

Dersom du i tillegg ønsker å være helt anonym og unngå sporing, trenger du ytterligere beskyttelse. Det finnes ulike programmer og tjenester som kan skjule din tilstedeværelse på nett. En av de mest populære, brukervennlige og sikreste metodene tilgjengelig er å bruke VPN-tjenester for å være anonym.

VPN (Virtuelt Privat Nettverk) er en løsning som lar deg surfe sikkert på nett, enten du bruker et åpent nettverk eller hjemmenettverk. Trafikken fra datamaskinen eller smarttelefonen din går gjennom en kryptert tunnel, slik at ingen kan se deg, spore deg eller loggføre dine aktiviteter. Du blir helt anonym. Det betyr at du også kan låse opp innhold med geografiske begrensninger, for eksempel du kan se på amerikansk Netflix. Les mer om hvordan VPN fungerer på vpnportalen.no

Surfe sikkert på åpne nett

Det blir spesielt viktig å være anonym og verne om din datasikkerhet dersom du surfer på åpne nett som ikke er krypterte. For eksempel, kanskje logger du deg inn på nettverket til en café for å sjekke eposten mens drikker kaffe? Selv om det er fristende å surfe helt gratis, så kan det være dumt for datasikkerheten å bruke et åpent nettverk.

All datatrafikk ligger nemlig åpent for de andre på samme nettverk, noe som gjør deg sårbar for angrep og svindel. Kriminelle kan også lage falske nettverk, for eksempel ved å bruke navnet på et hotell som ligger rett i nærheten av deg. De får da tilgang til informasjonen din når du logger deg på. Løsningen er enten å ikke logge deg på disse nettverkene, bruke en VPN-tjeneste for å beskytte deg eller holde deg til mobildata (hvis du surfer fra smarttelefon).

EU har alt mer fokus på datasikkerhet( Illustrasjon: Pixabay)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*