Styremedlem Finn Rausing har makten i Alfa Laval
Styremedlem Finn Rausing har makten i Alfa Laval

Finn Rausing(55) i Alfa Lavals styre, er den eneste av de søsken Rausing, som er bosatt i Sverige. Han sitter på Tetra Lavals kontor i Stockholm, bor i Lund i Skåne, og er investor som Sveriges femte rikeste mann ifølge tidsskriftet Veckans Affärer. Han sitter i Alfa Laval styret og styret i Swede Ship Marine, som utvikler, produserer og markedsfører spesialfartøy inkludert patruljebåter. Han sitter i Tetra Lavals rådgivende styre og er barnebarn av grunnleggeren av forpakningskonsernet Tera Pak i Lund, skriver Nordens Nyheter.

Kjøper med «hud og hår»

Svenske Alfa Laval kjøper Frank Mohn AS med produktnavnet Framo fra Mohn-familien i Bergen for 13 milliarder kroner på kontant- og gjeldsfri basis,sskriver selskapet i en pressemelding. Mohn-familiens selskap Wimoh AS som selger selskapet som er størst innen offshore-pumper. Frank Mohn har rundt 1.200 ansatte og hadde i fjor en omsetning på 3,4 milliarder kroner og en ordreinngang på 6,1 milliarder kroner. Trond Mohn sier at Alfa Laval, med Tetra Lava BV i Nederland som hovedsksjonær, er det eneste selskapet de kan se som en ansvarlig og langsiktig eier av Frank Mohn AS, og er godt fornøyd med å ha nådd en kontrakt.

Blir markedsleder

– Konsolidering og globalisering skjer innen alle industrier. Vi har vist oss konkurransedyktig gjennom innovasjon, kvalitet og et langsiktig syn på kunderelasjoner. Alfa Laval sitt engasjement og fokus på kvalitetsprodukter for det internasjonale markedet er en arv som vi deler, sier Mohn, som ifølge Kapitals liste over 400 rikeste er god for 12,2 milliarder kroner. Trond Mohn er en stor bidragsyter til norsk idrettsliv og forskning og har en rekke tillitsverv. Ifølge Wikipedia har han totalt gitt over 700 millioner i pengegaver til forskjellige formål innen utdanning, forskning og idrett.

Rausing i spissen

Tetra Laval, med familien Rausing i spissen, er største eier i Alfa Laval med 26,1 prosent. Nest største eier Robur har bare 6 prosent. Selgeren Wimoh AS eies av Framo Devolpments AS (47,8 prosent), Frederik Wilhelm Mohns Perestroika AS (32,2 prosent) og Marit Mohn AS (20 prosent). Frederik Wilhelm Mohn er en aktiv investor og gjennom Perestroika sitt han blant annet på over 50 prosent av riggselskapet Songa Offshore. I en fersk tekstmelding til Sysla.no er sønnen Fredrik Wilhelm Mohn opprørt over salget. Han sier det er en skam og han sier at han fikk vite dette mandag denne uken.

Han beklager salget

«Jeg beklager overfor alle ansatte, men spesielt fagforeningene. Trond Mohn klarte aldri å gjennomføre generasjonsskiftet i bedriften som hans far, Frank Mohn grunnla. Det ble for vanskelig å innrømme at han hadde en flink sønn. Vi har ennå ikke blitt kontaktet av Alfa Laval, og det sier det meste om Trond Mohns fremgangsmåte. Oljefondet satser nesten 1 milliard kroner i Alfal Laval og eier 1,5 prosent av aksjene i selskapet skriver Nordens Nyheter.

CEO og president i de Laval Joakim Rosengren
CEO og president i de Laval Joakim Rosengren

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*