Styreleder og CEO Tidjane Tiam, i Credit Suissse AG har fått det norske oljefondet som største enkeltaksjonær i banken( Foto: Credit Suisse)
Styreleder og CEO Tidjane Tiam, i Credit Suisse AG har fått det norske oljefondet som største enkeltaksjonær i banken(Foto:Credit Suisse/Bidness/ETC)

Norges Banks Investment Managemnt satser nå 39 milliarder kroner på de to storbankene Credit Suisse AG og USB Group AG ifølge beholdningstall fra Norges Bank og aksjeinformasjon fra 4-traders.com. Oljefondet er dermed største enkeltstående eier i Credit Suisse Group med en investering på 18,5 milliarder somgir en eierandel på 4,94 ptosent i banken. Oljefondet har også investert 20,4 milliarder kroner( 3,08 prosent) i den sveitiske banken US Group.

Tre store oljefond

Tall fra Norges bank viser at NBIM har økt sin eierandel i Credit Suisse til 5,03 prosent, og etter det Nordens Nyheter erfarer er man tilfreds med at det er statlige norske penger som tar kontrollen i de store bankene etter lekkasjene fra The Panama Papers. Tre statlige oljefond er blant de største aksjonærene i Credit Suisse, der Quatar Investment Authority eier 4,98 prosent, mens det saudi-arabiske investeringsfondet Olayans eier 4,29 % gjennom Olayans Europe Ltd. Norges Bank og deres amerikanske samarbeidspartnere kan  samle stemmer for 10,55 vved hjelp av Vanguard Group,US AG(Investment Management) og Credit Suisse AG. Dette gjelder stemmegivning i Credit Suisse, der Norge altså er størst

Russiske banker sliter

Den russiske storbanken Vnesheconombank (VEB) påtok seg enorme forpliktelser under Sotji-OL i 2014, da infrakstrukturen skulle bygges opp. Russlands president opplyste den gang at private investorer skulle stå for mesteparten av investeringene, som ble anslått til om lag 50 milliarder dollar. Den statseide banken endte likevel opp med å betale regningen, og har derfor lån på 2,9 milliarder dollar som forfaller i år, ifølge Wall Street Journal. Russlands største bank VTB Bank , der oljefondet satser 44 milllioner ble startet 17. october 17, 1990 i St. Petersburg, Russia. Oljefondets samlede investeringer i Russland er på 12 296 131 (USD 1 741 236 771) gjennom totalt 56 investeringer.

Tyngre for amerikanske banker

Det ligger an til å bli et krevende år for amerikanske storbanker. Analytikere mener inntjeningen til de seks største bankene i USA kommer til å falle med 20 prosent i år, ifølge Reuters. Årsaken skyldes blant annet ruglete vekst i Kina( Satser på investeringer i utlandet), en langvarig lav oljepris, og en rentesats nær null. Dette har allerede bidratt til å svekke markedsaktivitetene og bankenes utlånsvirksomhet. Goldman Sachs Group Inc forventer å levere det svakeste resultatet på over ti år. Onsdag denne uken kommer resultatene til flere av storbankene, og først ut er JP Morgan Chase, USA største bank dollars på vegne av amerikanske kunder. Kapital skriver at amerikaneren Bradley Birkenfeld fikk 104 millioner dollars for å for å varsle om at den sveitsiske storbanken UBS skjulte milliaarder av dollars på vegne av amerikanske kunder. Dette var altså US Investment Bank som hadde gjemt amerikaneres penger i sveitiske banker som Credit Suisse og USB Group( merk staveforskjellen på  den sveitiske og amerikanske banken.) Den amerikanske varsleren Birkenfeld, var nylig i Norge og møtte Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Marit Berge Røsland(H). Han møtte også tidligere assisterende økokrimsjef Thomas Skjelbrad som idag er partner i advokatfirmaet Wiersholm. Clinton-regjeringen fikk i sin tid amerikanske UBS( NB! ikke USB Group) til å navngi 4500 amerikanere, av 15.000 kunder; som gjemte penger i sveitiske banker, i henhold til The Foreign Acount Compliabble Act FACTA, skriver Nordens Nyheter i en analyse etter offentliggjøring av The Panama Papers..

Styreleder og CEO Sergio R. Eermotti i den sveitiske storbanken UBS Group AG har fått oljefondet som storaksjonær i banken( Foto: UBS)
Styreleder og CEO Sergio R. Eermotti i den sveitiske storbanken UBS Group AG har fått oljefondet som storaksjonær i banken( Foto: UBS)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*