Sentralbanksjef Øystein Olsen( Foto: Nancy Bundt)

Norge skal åpnes gradvis utover sommeren, og vi går over til en en kontrollstrategi, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse onsdag. Norge skal fortsatt ha kontroll på smittespredningen. Hun vil vurdere situasjonen hver fjortende dag fremover . Sentralbanksjef Øysten Olsen senker den norske renten til null, skriver Nordens Nyheter. Dette er første gang etter krigen.

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har enstemmig besluttet å sette ned styringsrenten til null prosent. Sverige har hatt nullrente en periode og samme rente i begge land , vil kunne gi Sverige valutakursfordeler med lav oljepris

Sverige har nytte av ESB

Den svenske banksektoren har omfattende internasjonale operasjoner, spesielt innen EU og spesielt i Norden-Baltikum. Dette betyr at EUs felles tilsyn og oppløsning er bedre egnet for Sveriges banksektor enn en nasjonal. Hvis Sverige skulle delta i bankunionen, ville vi kunne dra nytte av ekspertisen og erfaringene som EUs felles tilsyn og resolusjon har samlet. I tillegg pågår harmonisering av regelverk i EU, og det betyr at det er mindre rom for nasjonale spesialløsninger, uavhengig av mulig deltakelse i bankunionen eller ikke.

Aktiviteten går ned

Aktiviteten i norsk økonomi har falt brått som følge av koronapandemien. Tilbakeslaget forsterkes av at også landene rundt oss er sterkt rammet av virusutbruddet og av at oljeprisen har falt mye. En lavere oljepris har bidratt til å svekke kronekursen. Det er uvanlig stor usikkerhet om utviklingen fremover. Den økonomiske aktiviteten ventes å ta seg opp etter hvert som smitteverntiltakene trappes ned, men det vil trolig ta tid før produksjonen og sysselsettingen er tilbake på samme nivå som før pandemien.

Store konsekvenser i Norden

Lave renter kan ikke forhindre at koronautbruddet får store konsekvenser for norsk økonomi, men bidrar til å dempe tilbakeslaget. Etter hvert som situasjonen normaliseres, vil lave renter bidra til at aktiviteten tar seg raskere opp. Det kan redusere risikoen for at arbeidsledigheten fester seg på et høyt nivå.

Utsiktene og risikobildet tilsier en svært ekspansiv pengepolitikk. I mars ble styringsrenten redusert fra 1,5 til 0,25 prosent. På rentemøtet 6. mai vedtok komiteen å sette styringsrenten til null prosent.

-Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover. Vi ser ikke for oss at styringsrenten vil bli satt ytterligere ned, sa sentralbanksjef Øystein Olsen.

Styringsrenten har virkning fra første virkedag etter offentliggjøring av rentebeslutningen.

For mer analyse, se Pengepolitisk oppdatering mai 2020.

Sentralbanksjef Stefan Ingves(Foto: Claudio Brasciani)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*