Sentralbankaksjef Janet Yellen hever trolig den amerikanske styringsrenten for første gang siden de to sen este finanskrisene(Foto: CNN)
Sentralbankaksjef Janet Yellen hever trolig den amerikanske styringsrenten for første gang siden de to sen este finanskrisene(Foto: CNN)

Norsk økonomi preges av nedturen i oljesektoren, men det er også lyspunkter. Sjelden har utviklingen i økonomien vært mer todelt.  Norges Bank er klar til å kutte renten kraftig på rentemøtet i mars. Det vil gi sterkere  krone og holde forbruksveksten og boligmarkedet oppe, skriver Nordea  rapporten «Nordea Economic Outlook».  Federal Reserve i USA økte  nylig  renten  med en kvart prosent. Dermed spriker  den økonomiske utviklingen i USA og Norge.

Den lave oljeprisen ser ut til å vare. Med lavere investeringsaktivitet og fokus på kostnadsreduksjoner vil det bli flere runder med nedbemanninger i oljeindustrien. Arbeidsledigheten ventes derfor å stige også neste år. Lave renter, en rekordsvak krone og offentlig pengebruk fungerer som kraftige støtdempere i økonomien. Med svak krone eser oljefondet ut fordi NBIM satser på aksjer i annen valuta, som sjefanalytiker Erik Bruce nylig sa i et intervju med Nordens Nyheter.

Mer penger i kassa

– Det er langt fra noen krise i landet som helhet, sier sjeføkonom Kjetil Olsen.Arbeidsledigheten stiger i oljefylkene, men faller i resten av landet. En svak krone og motkonjunkturpolitikk begrenser spredningen fra oljebremsen. Han legger samtidig til at det er mer å gå på i den økonomiske politikken.

Øker renten

I Europa har oppgangen fått feste, men arbeidsledigheten er bare sakte på vei ned. I USA fortsetter den solide veksten og økonomene i Nordea tror den amerikanske sentralbanken om en uke vil øke renten for første gang på ni år. Aggressiv rentepolitikk og pengetrykking har de siste årene drevet opp aksje- og obligasjonskurser. En ny fase innledes når den amerikanske sentralbanken starter å heve renten. Selv om usikkerheten i markedene er stor, tror ikke økonomene i Nordea det vil utløse noe ras i verdens finansmarkeder. En viss reprising med sterkere dollar og lavere obligasjonskurser må likevel påregnes. Kjetil Olsen, sjeføkonom, Erik Bruce, sjefanalytiker og
Thina M. Saltvedt, sjefanalytiker, har vært med på å utarbeide rapporten, som er levert
av Synne Ekrem, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea.

Økte med  kvart prosent

Federal Reserve økte styringsrenten for første gang siden 2006 . Onsdag hevet den amerikanske Federal Reserve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,25-0,50 prosent. Rentekomiteen var enstemmig i sin avgjørelse. En syv år lang periode med nullrente, eller formelt, en rente  i området 0-0,25 prosent, er dermed over.
-Gitt de økonomiske utsiktene, og at det tar tid for renteendringer for å mate gjennom rentekomiteen besluttet å heve målområdet for styringsrenten til 0,25-0,50 prosent. Fortsatt ekspansiv pengepolitikk etter denne økningen,» skriver Fed sa i en pressemelding.

«Rentekomiteen forventer at økonomiske forhold utvikle seg på en måte som krever bare gradvis økning i rentenivået. Renten vil trolig være i noen tid holde seg på nivåer lavere enn forventet på lang sikt,» skriver Fed

Federal Reserves nye prognoser er bare marginalt endret fra september. BNP er nå ventet å vokse med 2,4 prosent neste år og ledigheten ventes å falle til 4,7 prosent. Inflasjonen ventes å være 1,6 prosent. Aksjemarkedene falt og dollaren styrket umiddelbart etter kunngjøringen, men etter bare 15 minutter, hadde aksjemarkedet retur på pluss og dollaren svekket seg noe.

 

Sjefanalytiker Erik Bruce tror at Fedeeral Reserrve øker styringsrenten. (Foto: Nordea)
Sjefanalytiker Erik Bruce tror at Fedeeral Reserrve øker styringsrenten. (Foto: Nordea)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*