Tidligere partileder Lars Ohly i Vänsterpartiet meleder seg ut av partiet(Foto:SVT)

Arbeiderpartiet faller dramatisk på NRKs partibarometer for januar. Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik leder nå et parti med rekordlave 20,1 prosent oppslutning i det norske folket. Samtidig melder tidligere leder i det svenske Vänsterpartiet Lars Ohly seg ut av sitt parti etter å ha følt seg mobbet og presset ut. Politiske analytikere i Norge og Sverige sier til Nordens Nyheter at Trond Giske og Lars Ohly ikke i tilstrekkelig grad har fått prøvd sine saker og utredet sin skyld i tilstrekkelig grad. Mobbing kan dermed ha ført Arbeiderpartiet til en velger oppslutning på tjue prosent.

På møtet mellom Støre, Giske og partisekretær Kjersti Stenseng første nyttårsdag, som varte i tre timer, ga Støre nestlederen råd om at han burde trekke seg. Giske gikk da med på å tre tilbake på «ubestemt tid», for å holde døren åpen for comeback. I slutten av januar har Arbeiderpartiet ekstraordinært landsstyremøte med seks prosent lavere oppslutning enn før Giske-saken. Sentralstyret ga Jonas Gahr Støre full støtte for prosessen, og «all makt» til å avgjøre om landsmøtevalgte nestleder Trond Giske fortsatt hadde partiets tillit.

– Jeg er sjefen, sa Jonas Gahr Støre etter møtet 2. januar, hvor han fremsto med en ny og sterkere autoritet enn da saken sprakk like før jul. I løpet av den siste uken har Ap-lederen konkludert. Nå skal Støre og Hadia Tajik igjen satse på politikk. Tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg, sier det er grunn til å gå i seg selv og tenke gjennom om man burde ha aksjonert overfor Trond Giske tidligere. Han understreker imidlertid at han aldri fikk noen varsler eller konkrete opplysninger om upassende oppførsel fra Giske.

Kan får sparken

Aktuellt Focus avslørte at ha den tidligere lederen i Vänsterpartiet(V)Lars Ohly er politianmeldt for seksuelle trakkasseriet. Påstander om uønsket berøring, flirt og uønskede smsèr etter partikongressen «Venstredagene», i Malmö i slutten av september i fjor førte til anmeldelse. I Expressen anerkjente han at han fortsatte å sms-flirte med kvinnekollegaen selv etter at han innså at han gjorde henne dårlig med sin oppførsel under kongressen. Kvinnenes egen historie om hendelsene peker på en mye mer problematisk oppførsel enn «bare» flørting.

– Jeg sørget for å ha folk med meg hele kvelden, fordi jeg følte meg så ubehagelig og ville ikke være alene med ham etter det som hadde skjedd. Han slapp meg ikke med øynene sine hele kvelden.

Folk på partikorteti Stockholm ba kvinnen til å rapportere det hele, som hun gjorde. Saken ble meldt til politiet, som ikke anså at oppførselen falt inn under offentlig påtale. Den foreløpige undersøkelsen kan fortsatt gjenopptas – hvis nye opplysninger ville dukke opp. Deretter ble Lars Orly mobbet ut av partiet, selvom han selv meldte sseg ut midt i januar. Vänsterpartiet i Sverige het tidligere Vänsterpartiet Kommunisterna(VPK), og var et parti med mellom 5-6 prosents opplsyning de siste tjue årene.

Signalene bør være tydelige overfor Venstrepartiet – medlemmer har blitt utelukket for betydelig mindre alvorlige problemer gjennom årene. Hvilke tiltak partiet vil bringe inn for å diagnostisere hendelsen, og intern styring av seksuell trakassering.

– Vi er seriøse med hensyn til seksuell trakassering, uavhengig av nivå,» sa partisekretær Hanna Gedin i V til TT denne uken. Kvinnen legger vekt på at hun mottok mye og ubetinget støtte fra ledelsen i saken. Men nå mener mange at man ikke skal kunne miste jobben på grunn av «uspesifisert trakkaserting» uten at saken er behørig politianmeldt og utredet, skriver Nordens Nyheter.

Partileder Jonas Gahr Støre fotografert i desember i fjor(Foto:Ap)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*