Mario Draghi i ESB senker trolig renten ytterligere(Foto:ESB)
Mario Draghi i ESB senker trolig renten ytterligere(Foto:ESB)

 

Norges Bank mener norske banker har høye utlånsmarginer og at utlånsrentene ikke er spesielt lave. Det fremgikk av sentralbanksjef Øystein Olsens innledning til høringen i Stortingets finanskomite torsdag. Han sa at styringsrenten i Norge er lavere enn det som kan anses å være et normalt nivå. Et normalt nivå er en rente på 0,5 prosent i eurosonen, 0,25 prosent i USA eller 0,75 prosent i Sverige. Sverige, som står utenfor Eurosonen og ESB, der Finland er med, senker trolig renten med en kvart prosent. Dermed kan norsk industri havne i bakevja, skriver Nordic News.

Norsk lånerente ned

Norge er en liten, åpen økonomi. Svært lave renter ute påvirker styringsrenten her hjemme. Samtidig er det fortsatt betydelig forskjell mellom styringsrenten og de rentene publikum står overfor. Høye utlånsmarginer bidrar til at bankenes utlånsrenter ikke er spesielt lave, heter det. Nordmenn kan presse boliglånsrenten ned ved å låne i svenske banker, men tar da en valutarisiko. Hovedstyret i Norges Bank skriver etter rentebeslutningen 8. mai at bankene siden forrige rapport hadde satt ned sine utlånsrenter, mens boligprisene i Norge økte noe mer enn ventet. Etter dette har de store bankene i Norge satt ned boliglånsrentene.

Finsk økonomi ned

Den globale økonomien vokser moderat i 2014 og 2015 ifølge OECDs World Economic Outlook. OECD-økonomiene styrkes med en aktiv pengepolitikk, finansiell støtte og færre finanspolitiske innstramminger, skrev OECD i en fersk konjunktur-rapport. Den europeiske sentralbanken, ESB,kutter trolig styringsrenten med en kvart prosent fra dagens 0,5 prosent, skriver Nordens Nyheter. Sentralbanksjef Mario Draghi vil sette ned renten ytterligere i tiden som kommer. Finland, som er medlem av Eurosonen, presser på for å få styringsrenten i ESB ned til 0,25 prosent etter dagens tall fra Statistics Finland, som viser klar stagnasjon i finsk økonomi.

Renten peker ned

Norges Bank spådde norsk vekst med sordin før rentemøtet 8. mai. Derfor ble den norske styringsrenten holdt uforandret. Riksbanken i Sverige venter lavere etterspørsel enn normalt, noe som slår inn i ikke oljerettet norsk økonomi. Finsk økonomi opplever tilbakegang. Dermed ligger det an til uendret norsk styringsrente på 1,5 prosent, mens svenskene ligger an til å senke styringsrenten med en kvart prosent til 0,5 prosent i juli. Finland følger renten i eurosonen som kan bli senket til 0,25 prosent, det samme som i USA, skriver Nordic News.

Statsminister Matti Vanhanen i Finland vil ha lavere rente(Foto:Gov. Fin.)
Statsminister Matti Vanhanen i Finland vil ha lavere rente(Foto:Gov. Fin.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*