Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg following the Extraordinary meeting of NATO Ministers of Defence(Foto: NATO)

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener vi står overfor en ny virkelighet i Europa. Nå ber Nato om kraftig militær opprustning. Onsdag var Natos forsvarsministre samlet til hastemøte i alliansens hovedkvarter. Tema var krigen i Ukraina og Natos videre respons. Den russiske oligarken Mikhail Korokovsky sier til svensk TV at Putin kan angripe et NATO-land om de vinner slaget om Ukraina.

Spekulasjonene går høyt om Jens Stoltenberg kan fortsette som generalsekretær på grunn av situasjonen i Ukraina. Etter planen slutter han i oktober, men ingen erstatter er klar. Amerikanerne, som har avgjørende makt i NATO, vil ikke kommentere saken ifølge Dagbladet.

Stoltenbergs posisjon i Nato-landene oppfattes som meget sterk. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen sier han tror det er stort ønske om at Jens Stoltenberg fortsetter. Den russiske oligarken Mikhail Korokovsky sier i et intervju med svensk TV 4 at han ikke utelukker et russisk angrep på et NATO-land, dersom Putin vinner krigen i Ukraina.

– Putin har fullstendig undervurdert styrken av Ukrainas væpnede styrker. Han undervurderte samholdet i det ukrainske folket, og motet til Ukrainas folk og ledelse, sier Stoltenberg og fortsetter:

På toppmøtet var også partnerlandene Sverige, Finland og Georgia samlet. Målet videre nå er å sikre deres trygghet etter Russlands invasjon av Ukraina.

Forsvarsministrene diskuterte både den akutte situasjonen i Ukraina med mulig økt militær støtte, og den mer langvarige situasjonen. Nato ønsker nå å forsterke støtten til Ukraina for å bygge opp både militæret slik at de står sterkere etter krigen.

Tidligere programmedarbeider i NrK Wlhelm Steinfeldt sier til NrK at det ikke foreligger noen avtale mellom Russland og Vesten om at NATO ikke skal kunne bevege seg østover.

En glimrende bok for å forstå Sovjetunionen og Russland( Foto: Nptander)

Viser kampvilje

– Vi skal jobbe for styrke avskrekkingen og forsvaret vårt, og fjerne alt rom for feilberegning eller misforståelser i Moskva av vår beredskap til å beskytte og forsvare alle våre allierte, sier Stoltenberg.

Flere hundre tusen soldater står nå i høy beredskap i Europa. Blant dem er det 100 000 amerikanske soldater. I tillegg er 40 000 soldater under Nato-kommando i Europa – de fleste av disse på alliansen østgrense.

– Så er det opp til Jens Stoltenberg hva han vil gjøre, understreker Enoksen.

Enoksen vil likevel ikke si noe om hva han selv ønsker.Under Nato-møtet fortalte Enoksen til norsk presse at regjeringen presenterte en ny opprustning av Forsvaret, ikke minst i nord.

Samtidig var han klar på at målet er å øke forsvarsbudsjettet til minst to prosent av BNP. Dette er et betent spørsmål som Donald Trump var opptatt av som president.

Hva er Putins neste mål?

Hva er Putins neste mål om ikke den russiske hæren faller sammen i Ukraina? Nordens Nyheter har i flere artikler drøftet Sveriges og Finlands situasjon som nøytrale stater, og anbefaler at de to landene starter en prosess der de søker om medlskamp i NATO. Russlands angrep på det nøytrale Ukraina viser total mange på respekt for en nabostats inegritet og muligheter for egne valg, Forrige uke hadde svensk TV 4 et interessant intervju med den russiske oligarken Mikhail Khodorkovsky som har vært god for hundre milliarder kroner, med opphold i Sveits og Storbritannia. Han sier at president Vlaimir Putin fortsetter med nye angrep dersom krigen ikke stopper opp i Ukraina. Han peker på tidligere sovjetrepublikker som Moldavia og Georgia som mulige mål for et angrep.Men han utelukker ikke et angrep på Finland eller Sverige, eller et europeisk NATO-land. Et angrep på en av de baltiske landene vil automatisk føre til verdenskrig, mens Norge for tiden er beskyttet av 30.000 utenlandske soldater i sambandm med en NATO-øvelsen «Cold Response 2022.» i Nord-Norge.

Jacob Hedenskog som er forsker i Institutt for Østeuropastudier i Sverige, sier til svensk TV at det er viktig å få stoppet krigen i Ukraina nå.

– Vi står ovenfor en ny virkelighet for vår sikkerhet, sa generalsekretær Jens Stoltenberg etter møtet.

– Krigen er fullstendig ødeleggende for Ukraina. Den vil også ha langvarige konsekvenser for sikkerheten for alle Nato-allierte, sa generalsekretær Jens Stoltenberg ved møtestart.Generalsekretær Jens Stoltenberg mener Putin og Russland har feilvurdert Ukrainas motstandskraft fullstendig.

Oligarken Mikhail Korokovsky fotografert av Wikipedia.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*