Forsvarsminister Odd Roger Enoksen møtte sin kollega Loyd Austin i Pentagon( Foto: Air Force Staff, Sgt. Jack Sanders DON

Økt russisk militær aktivitet vekker uro i Vesten. Generalsekretær Jens Stoltenberledes har invitert forsvarsministrene i NATO til et møte som følge av Russlands militære styrkeoppbygging i grenseområdene mot Ukraina.Utenriksministrene skal også diskutere andre og bredere europeiske sikkerhetstemaer, heter det i en pressemelding fra Nato. Økt russisk militær aktivitet skaper uro både i USA og Norge.

-Det er viktig at USA er godt kjent med norske områder og våre utfordringer. Norge har en unik kunnskap om nordområdene som kan bidra til å skape stabilitet i våre nærområder, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen. Tirsdag ettermiddag møtte han den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin i Pentagon.

Sentralt i samtalen sto sikkerhetssituasjonen i nordområdene. Norge tar nå initiativ til en sterkere samordning av alliert aktivitet i nordområdene.

– Regjeringen vil styrke vårt eget forsvar i nord. Samtidig er NATO-alliansen vår sikkerhetsgaranti. Vi ønsker amerikansk og annen alliert aktivitet i våre næromåder

– Vi må forvente at Russland fortsetter utvikling og testing av nye våpensystemer i nord, sier Enoksen.

Undertegnet veikart om spesialstyrke-samarbeid

Under møtet i Pentagon undertegnet den amerikanske og norske forsvarsministeren et veikart om videreutvikling av samarbeidet mellom spesialstrykene i de to land.

– Våre spesialstyrker har stått skulder ved skulder i Afghanistan. Spesialstyrkenes relevans er økende i dagens konfliktbilde. Nå vil vi se på hvordan vi kan utvikle samarbeidet på andre områder enn i internasjonale operasjoner, sier Enoksen.

Rustningskontroll

. Når aktiviteten øker er det behov for god koordinering og samordning for å sikre best effekt, sier Enoksen.

Enoksen inviterte Austin til videre dialog om hvordan den transatlantiske alliansen kan arbeide for rustningskontroll frem mot NATO-toppmøtet i Madrid til sommeren..

– Den norske regjering har store ambisjoner knyttet til nedrustning og vi vil se etter måter å samarbeide med våre allierte. Samtidig er det viktig for meg å understreke at Norge stiller seg fullt og helt bak NATOs kjernevåpenstrategi og at ensidig nedrustning ikke er veien å gå, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

I mer enn 40 år har jagerflyet F-16 hatt NATO-beredskapen fra Bodø flystasjon, men etter at politikerne i 2012 vedtok å legge ned basen i Bodø og etablere Quick Reaction Alert (QRA) fra Evenes flystasjon, er det nå klart for den historiske flyttingen.

Luftforsvarets hovedoppgave er å overvåke, kontrollere og hevde suverenitet i luftrommet over norsk territorium og tilstøtende områder.

Når norske jagerfly står på QRA-beredskap, betyr det at mannskaper på vakt skal være klare døgnet rundt og i luften i løpet av 15 minutter for å identifisere fremmede fly utenfor kysten av Norge.

Dette skjer altså nå fra Evenes flystasjon.

Viktig beredskap

– Dette er en viktig dag for Norge og Forsvaret. Det er to F-35 fly som nå står på kontinuerlig NATO-beredskap fra Evenes flystasjon. F-35 har flere og nyere funksjoner enn forgjengeren F-16, så dette er en betydelig oppgradering av beredskapen, sier Stian Roen, pressetalsperson i Luftforsvaret til TV 2 Nyheter.

– Man får en helt annet situasjonsforståelse enn det man fikk i fra blant annet et F-16, sier Roen.

Jagerflyet F-35 fotografert på Edwars Air Force Base i California av Nptander

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*