Dette bildet fra Wikimedia viser kontrastene mellom den rike verdenen og den fattige(Foto: Wikimedia)

Globale inntektsforskjeller har, etter å ha blitt stadig større de siste tiårene, faktisk stabilisert seg noe den siste tiden. Andelen av verdens inntekter som tilhører den såkalte øverste 1% har sunket etter å ha nådd en topp da finanskrisen slo ut i full blomst i 2008. Faktisk er det slik at den halvdelen av verdensbefolkning som tjener minst stadig vekk får tak i en større del av kaka.

Langt fra rosenrødt

Allikevel er ting langt fra rosenrødt, denne stabiliseringen vil nemlig mest sannsynlig ikke vare lenge. Den store grunnen til at statistikken viser at globale ulikheter minker er den økonomiske veksten i land som Kina og India, som har tatt igjen flere i-land de siste årene. Ser man bort fra Kina og India er det få utviklingsland som er i ferd med å tette igjen gapet. Viktigst av alt, så vil også økende inntektsforskjeller innad i hvert enkelt land mest sannsynlig føre til at ulikhetene vil fortsette å øke på et globalt plan. Teknologiens frukter fordeles på få hender.

By: Scandinavian Partnerships Executive

Det kan innimellom virke perverst når man ser pengene som florerer innad i visse sirkler, mens store deler av verdens befolkning sliter med å ha råd til mat og tak over hodet. Dette er ikke nødvendigvis blitt gjort bedre av sosiale medier og ny teknologi. Eksempelvis er en katt ved navn «Grumpy Cat» blitt et globalt fenomen på sosiale medier og er nå verdt over 100 millioner dollar. På tross av at applikasjoner som facebook, Snapchat, Youtube og Google gir inntrykk av at deres moderne teknologi skal redde verden og minske ulikheter, så har de altså gjort en katt til milliardær, mens mennesker sulter i hjel. Om man tar en titt på «World Inequality Report» som ble publisert i fjor av skaperne av World Wealth and Income Database, en gruppe som inkluderer den verdenskjente økonomen Thomas Piketty, så er det vanskelig å ikke anse global ulikhet som en uunngåelig konsekvens av globalisering og teknologi. Ifølge rapporten så har den rikeste 1 prosenten av verdens befolkning hatt kontroll på 27 prosent av verdens rikdom mellom 1980-2016. Den nederste halvdelen, altså 50 prosent av den globale befolkningen, er avspist med kun 12 prosent, skriver «Cena rural de um mundo esquecido.» (CC BY 2.0) av Cícero R. C. Omena.

På tross av at teknologi-selskaper som Facebook og Google, som har vokst frem siden 90-tallet, lover at den nye delingsøkonomien vil bringe med seg mer økonomisk likhet og frihet til den enkelte person, så virker det for mange som om hele industrien egentlig mesker seg på investeringer i milliardklassen. Dette har ført til skapelsen av såkalte «app-milliardærer», som ofte selger livsverket sitt videre til store selskap som Google og Facebook for store summer penger, uten å ha skapt mer enn et par arbeidsplasser, skriver «Barrio Juan XXIII» (CC BY 2.0) av young shanahan .

En mørk fremtid i møte
Ifølge «World Inequality Report» vil evolusjonen av global ulikhet fortsette med uminsket kraft etter den lille stabiliseringen vi er inne i nå. De anslår at den den fattigste halvdelen av verdens befolkning kun vil sitte på 9 prosent av den globale inntekten, mens den rikeste øverste 1 prosenten vil sitte på 24 prosent. Dermed er det avgjørende av verdens myndigheter og tilsynsmyndigheter sørger for en rettferdig fordeling av godene som kommer som et resultat av teknologisk fremgang og globalisering.

India and China are the two countries with the highest economic growth(Ill: OECD)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*