Kansler Angela Merkel har gjort en stor  diplomatisk innsats denne uken og   Europa en skjør fred( Foto: Reuters/DieWelt)
Kansler Angela Merkel har gjort en stor diplomatisk innsats denne uken og Europa en skjør fred( Foto: Reuters/DieWelt)

Eurosonens økonomi vokste mer enn ventet i fjorårets tre siste måneder til tross for at Hellas og Finland sakker akterut. Verdiskapningen i eurosonen, målt gjennom bruttonasjonalproduktet, steg 0,3 prosent i fjerde kvartal i fjor. Dette gir gir en årsvekst på 0,9 prosent, med sterkest vekst i Tyskland og Spania. Die Welt Online roser Tyskland kansler Angela Merkel opp i skyene etter å ha vist god politisk teft de siste ukene, og vist seg som den ubestridte europeiske lederen

Tysk jet-diplomati

Dermed løfter Tysklands kansler opp i skyene. Hun har ikke bare Vladimir Putin fravristet en våpenhvile, men viser Athen veien tilbake til sunn fornuft. Tyskland virker kraftigere enn noensinne. Dette er konklusjonen etter at hun har fascinert publikum gjennom kanslerens utenrikspolitiske arbeide. Et slikt tempo har man ikke sett i noen embetsperiode i de ti årene hun har sittet med makten. Merkel har fløyet 20.000 kilometer på en uke til USAs president Barack Obama, Russlands president Vladimir Putin, og med sine franske og ukrainske kolleger François Hollande og Petro Poroshenko, for å forhandle kollektivt på vegne av Europarådet med alle lederne på kontinentet . Kansler Angela Merkels må ha en jernhelse.

Økonomisk vekst

Imidlertid er ikke lenger i tvil om at en meget disiplinert kvinne har løftet Tyskland frem i førersetet, og den ukjente tysk presidenten Joachim Gauck løftes frem til en mer aktiv diplomatisk rolle. Men Europa ldes av personen Merkel, noe som er helt klart når hun opptrer sammen med prsident Francois Hollande, og møter Russlands president Putin. Europas politikere har retningsnummeret til Berlin først på telefonlisten. Med ny økonomisk vekst etter eurokrisen, har Merkel allerede lyktes, og hun ser ut til å lykkes i spørsmålet om krig og fred.
Det var Merkel, som forhindret at Ukraina og Georgia ble inkludert i NATO i 2008. Vladimir Putin skal ha sagt til president George W. Bush at han var mektig imponert over Angela Merkel Putin skal ha sagt på den tiden, slik at han aldri kommer til å glemme Merkel.

Tysk-amerikansk allianse

Følte lurt Russland, som tidligere hadde blitt enige om en flyforbudssone i Sikkerhetsrådet, men ingen falle av regimet. Tyskland var ikke involvert. Disse varer og tjenester er sannsynlig å være minst like viktig for det spesielle forholdet Merkel til Putin, som den ofte siterte felles opplevelse av livet på den mørke siden av jernteppet.Hvis det er en politiker i Vesten, som Putin har tillit til, er det Merkel. Det tette økonomiske samarbeidet mellom Tyskland og Russland før sanksjonene, har sementert landene sammen. Men spesielle tysk-russiske forholdet har å gjøre med et ulikt tysk-amerikan syn på krisen i Ukraina , skriver Die Welt. Det har ført til at Obama lytter mer til Merkel enn før. Hans amerikanske kritikere klager over at han han gjemmer seg bak henne. Merkel begynte sin viktigste uke med et besøk i Washington. Merkel gjorde det klart at den felles tysk-amerikansk politikk overfor Russland ikke kan fortsette om USA ville gi Ukraina våpen mot Merkels råd. Dermed har ikke Vladimir Putin nådd sitt mål om å splitte Vesten takket være Angela Merkels diplomati.

Sterkere økonomisk vekst

Eurosonens økonomi vokste mer enn ventet i fjorårets tre siste måneder til tross for at Hellas og Finland sakker akterut. Verdiskapningen i eurosonen, målt gjennom bruttonasjonalproduktet, steg 0,3 prosent i fjerde kvartal i fjor. Dette gir gir en årsvekst på 0,9 prosent, med sterkest vekst i Tyskland og Spania. Den europeiske sentralbanken(ESB) trykker nå penger og skal stimulere til vekst i Eurosonen ved å kjøpe statsobligasjoner, skriver Nordes Nyheter.

Sentralbanksjef mario Draghi i ESB trykker nå euro for å få  opp den økonomiske veksten i europa( Foto: Banca d`Italia)
Sentralbanksjef Mario Draghi i ESB trykker nå euro for å få opp den økonomiske veksten i europa( Foto: Banca d`Italia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*