Professor Emeritus Tore Pryser kommer med nye opplysninger(Foto: Wikipedia)

Tore Pryser har forsket på andre verdenskrig i mange år og han legger frem nye opplysninger om motstandsmannen Kai Holsts mystiske død i Stockholm i 1945. Svein Sandnes bokforag gir dermed ut boka » Fra varm til kald krig» med helt fersk informasjon.

Tore Pryser legger frem omfattende forskning med inter vjuer av flere som styrker teorien om at Kai Holst ble myrdet. I frigjøringsdagene 1945 gjennomførte den svenske etteretningstjenesten et » kupp» mot Lillehammer turisthotell der øverskommanderende i Wehrmakt Norge(hærsjef) Franz Bøhme hadde sitt hovedkvarter. På denne tiden var det 300. 000 tyske soldater i Norge.

Sikret etterretningmateriale

Tore Pryser sier til Nordens Nyheter at Algot Törnemann, fra det svenske C-byået(c-byrån) skulle etter avtale med den tyske etteretningsoffiseren Edmund Sala, sikre seg viktig etteretningmateriale. Som en del av avtalen, skulle en gruppe tyske radio-eksperter fraktes til Sverige. 12. juni 1945 dro de ifølge Tore Pryser viddre til Tyskland med to Dakota-fly. En drøy mned etter aksjonen på Lillehammer 27. juni 1945, ble den norske motstandsmannen Kai Holst funnet skutt på loftet i en leiegård i Sverige. Først mente politiet dette var selvmord, og den norske ledelsen i Milorg sluttet seg til det svenske polititiets syn. Mange tviler imidlertid på dette.

Bred historisk kompetanse

Blant em er historikeren Tore Pryser, som siden førsteutgaven av denne boka kom ut i 1994, er blitt styrket i sin tro på at det var det amerikanske OSS» Operation Claw, som var årsaken til at Kai Holst ble tatt av dage. I denne nye utgaven av av boka «Fra varm til kald krig», legger Pryser frem omfattende forskning av flere som styrker teorien om at Kai Holst ble myrdet, skriver Nordens Nyheter.33 47 29 08ryser er altså professor emeritus ved Høgskolen på Lilehammer og har arbeidet med sosialhistorie, lokalhistorie, mellomkrigstiden og ikke minst andre verdenskrig. Han satt oppså med i en historiegruppe på Voksenåsen som skrev om forholdt mellom Norge og Sverige etter 1905.

Et bilde fra Berlin 8. mai 1945 etter at Tyskland hadde kapitulert(Foto: W>ikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*