Forfatteren Björn Ranelid fotografert av forlaget Gothia..
Jeg har forundret meg over hvorfor den svenske forfatteren Björn Ranelid ikke får större gjennomslag i svenske medier. Han er en forfatter med rik språklig drakt ,som åpenbart irriterer den svenske journalistkåren. Han burde være et spennende tema for «Dansken,Svensken og Nordmannen» i tre nordiske radiokanaler. Ranelid er en interessant tenker og filosof, som trekker frem viktige hendelser og sentrale forfattere og filosofer i sin seneste bok «Låt solen lysa över alla barn».
Han har ikke oppnådd noen anmeldelser på litteratursidene i svenske avisder. Her er det noe som åpenbart skurrer. Den svenske regjeringen har samtidig store problemer med ungdomsvold og drap, der statsminister Ulf Kristersson etterlyser handling. Utdannelse er svaret. Et förste skritt er å bruke 2-3 millioner svenske kroner på å kjöpe inn Björn Ranelids bok til hver elev i svensk skole og på universitetet. Jeg har selv mange års erfaring med undervisning og mener at Ranelids bok bör tas i bruk i skolen straks. Reporter Anders Holmberg i SVT 2 intervjuet nylig författaren Björn Ranelid i et tretti minutters intervju etter beste sendetid midt under Bokmessen i Göteborg.
Sokrates skjebne
Björn Ranelid skriver om filosofen Sokrates skjebne. Han intervjuet folk i Athens gater for å utdanne dem. Han ble til slutt tatt av myndighetene og måtte svelge giftbegeret. Han kunne ha unngått döden gjennom såkalt «avbönn» eller tilståelse. Men han nektet med döde til fölge. Hans etterfölger)lärjunge) Platon skapte et skolesystem som vi utdannelseswminister Göran Pehrson i den svenske regjeringen nyter godt av. Ved å gi hver svensk skoleelev og student Björn Ranelids bok kan man legge opp til fremtidsrettet filosofiundervisning i en urolig tid. Jeg vil foreslå at Ranelids bok blir pensum på alle skoler oguniversiteter i Norden. Hvorfor blir ikke Björn Ranelid oversatt til norsk?
363 100 studenter studerte ved svenske höyskoler og universiteter i høstsemesteret 2022. Omtrent halvparten av befolkningen i den relevante aldersklassen fullfører en universitetsgrad (50,5 prosent i 2020), vesentlig flere kvinner enn menn (68,2 mot 34 prosent). Sverige har totalt 50 universiteter og høyskoler (2023)I skoleåret 2023/24 går om lag 1 110 000 elever på grunnskolen, som er en nedgang på 1 500 elever fra forrige skoleår, ifölge Skolverket i Stoc kholm.I Sverige har barn rett og plikt til å motta undervisning i grunnskolen i ti år. Den svenske grunnskolen, som inkluderer grunnsærskole og spesialskole, består av førskoleklasse og ni klassetrinn (1.–9. klasse), som er delt inn i høst- og vårsemester. Den svenske regjeringen önsker å utvide til tiårig grunnskole.
Nei til kultur for alle
Den svenske Riksdagen i Stockholm sa nei til om lag 80 forslag i bevegelser fra den generelle bevegelsesperioden i 2022. Hovedsakelig med henvisning til pågående arbeid og iverksatte tiltak. Hvor har det svenske demokrtiet tatt veien? Nei til forslag om kultur for alle (KrU8)
Mosjonene omhandler blant annet kulturens selvstendige status, nasjonale minoriteters språk og kultur, litteratur og lesing, bibliotekspørsmål, kunstneres forhold og kultur i hele landet.
Komiteens forslag til vedtak Forkastelse av alle riksdagsvedtak Huset vedtok utvalgets forslag for to år siden. I denne artikkelen fremlegges et forslag til Riksdagen om å bevilge to-tre millioner til innkjöp av Björn Ranelids bok «Låt solen lysa över alla barn», som bör inngå som en del av faget filosofi eller svensk språk fra neste skoleårs begynnelse.
Utdannelsesminister Johan G. Persson(L) fotografert av Kristian Pohl i Regeringskansliet i Stockholm.