Svenske Gripen kan lande på alle motorveier og ta av igjen. Norge har to kampflybaser som kan bombes på en dag(Foto: Saabgroup)
Svenske Gripen kan lande på alle motorveier og ta av igjen. Norge har to kampflybaser som kan bombes på en dag(Foto: Saabgroup)

Forsvarsministrene fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen og Storbritannia møtes i Oslo 12.-13. november. På dagsordenen står den sikkerhetspolitiske situasjonen og regionalt forsvarssamarbeid. Ministrene møter den nordiske pressen torsdag 13. november kl 11.50, sier seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet til Nordens Nyheter. Utviklingen i Ukraina har aktualisert NATO-medlemskap for Finland og Sverige, men den sosialdemokratiske svenske regjeringen nøler med å fremme et slikt forslag.

Stoltenberg utredet

Den 16. juni 2008 ble tidligere forsvarsminister Thorvald Stoltenberg bedt av de nordiske utenriksministrene om å legge frem forslag til styrking av det nordiske samarbeidet om utenriks- og sikkerhetspolitikk. Hver av utenriksministrene oppnevnte to kontaktpersoner: Nanna Hvidt og Hans Hækkerup fra Danmark, Ulla Maria Antilla og Tuomas Forsberg fra Finland, Gudmundur Alfredsson og Kristrún Heimisdóttir fra Island, Julie Christiansen og Henrik Thune fra Norge og Urban Ahlin og Gøran Lennmarker fra Sverige. Stoltenberg skriver at han alene har ansvaret for de 13 forslagene som ble lagt frem.

Eget sekretariat

Utenriksdepartementet i Oslo stilte et sekretariat med to medarbeidere (Elin Marie Hellum og Sverre Jervell) til disposisjon for arbeidet med rapporten. Sverre Jervell sitter idag i Voksenåsens styre, Nasjonalgave til Sverige, drøfter slike spørsmål i programkomiteen og deretter i nordiske debatter, i samarbeid med bl.a. Sveriges Ambassade. Stoltenberg skriver at arbeidet med rapporten har omfattet flere rundreiser til de nordiske hovedstedene og samtaler med en rekke personer, ikke minst politikere fra regjeringspartier og opposisjon, og med et bredt utvalg fagfolk.

Vil styrke samarbeidet

Stoltenberg skriver at i alle nordiske land er det i dag et utbredt ønske om å styrke det nordiske samarbeidet. Det er en utbredt oppfatning at de nordiske landene, som følge av sin geografiske nærhet til hverandre, har mange sammenfallende utenriks- og sikkerhetspolitiske interesser, uavhengig av landenes ulike tilknytninger til EU og NATO. Det er videre en utbredt oppfatning at det nordiske området får stadig større geopolitisk og strategisk betydning. Det følger av de nordiske havområdenes rolle som produksjon. De nordiske landene har flere felles øvelser og nå ønsker forsvarsministrene å øke samarbeidet om forsvar og sikkerhet de kommende årene. Sverige og kanskje særlig Finland drøfter muligheten for å gå inn i NATO etter uroen i Ukraina. Den svenske sosialdemokratiske regjeringen ønsker etter det Nordens Nyheter erfarer ikke å endre den svenske nøytraliteten utover de samarbeidsavtalene som allerede foreligger.

Statsminister Alexander Stubb  vil ha Finland inni NATO etter Russlands anektering av Krim.  Sverige er nølende til NATO-medlemsskap(Foto: Wikipedia)
Statsminister Alexander Stubb vil ha Finland inni NATO etter Russlands anektering av Krim. Sverige er nølende til NATO-medlemsskap(Foto: Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*