Prisgaloppet blant systemleverandørene, der den dominerende aktøren går i bresjen, vil gi mange bakoversveis og gi store ringvirkninger i regnskapsbransjen og næringslivet. FOTO: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Visma Software AS, som er Norges største leverandør av økonomisystemer, varsler i disse dager at de øker prisen med nesten 13 % i 2023 for omtrent samtlige av sine løsninger. Parallelt er det til dels kraftig prisøkning også hos flere mindre konkurrenter, erfarer Regnskap Norge.

– Det vi ser nå er en oppsiktsvekkende prisgalopp blant systemleverandørene, der den dominerende aktøren går i bresjen og får følge av en rekke andre, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Visma Software AS oppgir høy inflasjon som årsak til det kraftige prishoppet. Selskapet påpeker at det som internasjonalt selskap med avdelinger i flere land samt utenlandske leverandører, må se utover kun de norske forholdene og inflasjonsraten.

– Senest denne uken ble nye og mørke konkurstall for norsk næringsliv lagt frem. Ekstreme strømpriser, økte skattebyrder, økt arbeidsgiveravgift og rentekostnader til staten, presser mange bedrifter i knestående, sier Regnskap Norge-direktøren: – Det er likevel oppsiktsvekkende at Visma Software AS som dominerende systemleverandør varsler prisøkning som er dobbelt så høy som ordinær konsumprisindeks. At mange mindre leverandører også følger etter, gjør ikke saken bedre. En viss prisøkning er selvsagt forventet i dagens situasjon. Men januarfakturaen fra systemleverandørene vil gi mange bakoversveis og gi store ringvirkninger i bransjen og næringslivet.

Uro og kritikk fra regnskapsforetak

Regnskap Norge følger prisutviklingen hos systemleverandørene nøye: – Det viktigste for oss er å kartlegge den faktiske situasjonen. Vi følger tett med på utviklingen i bransjen, og vil dele kunnskap om markedsutviklingen med Konkurransetilsynet, sier Aale-Hansen.

I 2021 foretok Regnskap Norge en omfattende undersøkelse som sammenlignet prisene hos systemleverandørene. Den avdekket en motsatt Netflix-modell.

– Som abonnent på Netflix betaler du én gang for full tilgang til alle filmer og serier for flere. Som abonnent på økonomisystemer må du først betale for abonnement på tjenesten. I tillegg må du betale for hver bruker av tjenesten – og på toppen av det må du betale for alle enkeltelementer fra fakturering til attestering. Det vil si at du må betale i tre omganger. Slike uoversiktlige og komplekse prisstrukturer er vanskelig for kundene å orientere seg i og sammenligne, og det er ugreit, sier Regnskap Norge-direktøren.

– Nå er det modent for en ny undersøkelse, sier Aale-Hansen: – Vi tar uro fra våre medlemmer alvorlig. Som næringslivet generelt, er de fleste av våre medlemmer små og mellomstore virksomheter som opplever økte utgifter på grunn av blant annet strømutgifter. En så betydelig prisøkning fra en dominerende markedsaktør vil påvirke hele næringslivet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*