Sentralbankssjef Erik Thedeen i den svenske Riksbanken( Foto: Riksbanken)

Den svenske styringsrenten settes opp med 0,5 prosentpoeng til 3,5 prosent. Inflasjonen er fortsatt alt for høy og den underliggende inflasjonen i årets første måneder er blitt betydelig høyere enn ventet. For at inflasjonen skal falle og stabilisere seg på målet innen rimelig tid, har hovedstyret besluttet å heve Riksbankens styringsrente med 0,5 prosentpoeng til 3,5 prosent. Prognosen viser at styringsrenten trolig heves med ytterligere 0,25 prosentpoeng i juni eller september.

Svensk tilstramming

Etter et år med raske renteøkninger strammer pengepolitikken inn i mange land. Dette har ført til lavere vekst i den globale etterspørselen, som i kombinasjon med at tilbudsavbruddene avtok i fjor, tilsier at den globale inflasjonen vil falle tilbake i år. Bekymringen som fantes rundt enkelte internasjonale banker har avtatt, men bidrar til litt strammere kredittvilkår spesielt i USA. Dette demper den økonomiske aktiviteten noe ytterligere.

I Sverige, som i resten av verden, er inflasjonen fortsatt alt for høy og langt unna inflasjonsmålet. KPIF-veksten har falt noe de siste månedene, omtrent i tråd med Riksbankens siste prognose, men dette skyldes at energiprisene har falt. Bortsett fra energiprisene har inflasjonen i årets første måneder vært betydelig høyere enn ventet. Kronen har ikke vært en avgjørende faktor bak den sterke prisveksten, men den har bidratt til noe høyere inflasjon. En sterkere krone vil være ønskelig i denne situasjonen.

De toårige kontraktene som inngås i arbeidsmarkedet skaper større forutsigbarhet rundt bedriftenes kostnadsutvikling og bidrar til å redusere risikoen for en pris-lønnsspiral. Men i forliket ligger det en klar forventning om at Riksbanken vil fortsette å justere pengepolitikken for å få ned inflasjonen i ganske nær fremtid, slik at reallønningene kan begynne å stige igjen.

Fortsatt høy inflasjon

Den høye inflasjonen rammer spesielt husholdninger som allerede har små marginer til å begynne med, men utviklingen er negativ for hele økonomien. Lav og stabil inflasjon er en forutsetning for god økonomisk utvikling. Det er viktig for tilliten til inflasjonsmålet at inflasjonen faller klart i år. For å sikre at dette blir tilfelle, må styringsrenten heves ytterligere.

Hovedstyret har besluttet å heve styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 3,5 prosent. Prognosen viser at styringsrenten trolig heves med ytterligere 0,25 prosentpoeng i juni eller september. Med den førte pengepolitikken forventes inflasjonen å falle tilbake i år og nå målet i 2024.

Etter fjorårets raske styringsrenteøkninger virker pengepolitikken innstrammende på økonomien, og hovedstyret vurderer at det etter aprilmøtet er rom for å justere styringsrenten i mindre trinn. Usikkerheten om inflasjonsutviklingen er imidlertid fortsatt stor. Ny informasjon og hvordan den vurderes å påvirke konjunktur- og inflasjonsutsiktene vil være avgjørende for hvordan pengepolitikken utformes.
Kilde: Riksbanken.se. Oversettelse fra svensk til norsk: Google: Korrektur og redaksjon Nils Petter Tanderø

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*