Advokat Lea Coates i Lindorff sier at ubrukte kredittkort også regnes som gjeld av myndighetene (Foto: Lindorff.no)

I prinsippet kan du bruke et forbrukslån til akkurat det du ønsker. Banken spør ikke om formålet med lånet, og trenger heller ikke stille sikkerhet i eiendom. Hvor stort forbrukslån du kan søke, avhenger av hvilken bank du søker i og hvor kredittverdig du er. Lånebeløpene går som regel fra minimum NOK 5.000 til maksimalt NOK 600.000.Vi nordmenn er glade i forbrukslån, og nedenfor kan du lese mer om de 6 vanligste tingene vi nordmenn bruker forbrukslånet på, skriver Nordens Nyheter.

Renovering

Noe det er veldig vanlig å bruke kreditt eller lånte penger til, er renovering av boligen. Renovering av kjøkken eller bad er spesielt dyrt. For det første er det dyrt å skaffe nytt inventar, og for det andre er det nødvendig for folk flest å få fagpersoner til å gjøre hele eller deler av jobben. Hvis du ikke har lagt til side penger over lengre tid, må du finansiere det på en annen måte. 

Båt og bil

Mange nordmenn tar også opp lån uten sikkerhet til båter eller biler. Flere lånetilbydere spesialiserer seg på denne typen lån, og flere og flere nordmenn finner et forbrukslån på nettet i stedet for et billån i banken.

Refinansiering

Hvis du har gjeld flere ulike steder, som for eksempel kredittkortgjeld eller forskjellige smålån, kan det være en god idé å refinansiere lånene sine ved hjelp av et forbrukslån. Ved å konsolidere mikrolån eller smålån til et større lån blir det lettere å opprettholde oversikten. I tillegg gir du deg selv større økonomisk råderom i hverdagen ved å få lavere avdrag i måneden – samt lavere renteutgifter. Hvis du har kredittkortgjeld og flere smålån, har du sannsynligvis en veldig høy effektiv rente, og på sikt kan det være vanskelig å betale gjelden. Da kan det være en god og praktisk idé å få en refinansiering ved bruk av et samlet forbrukslån.

Uforutsette utgifter

Uforutsette utgifter er nok de kjedeligste utgiftene som finnes, og de aller fleste av oss har nok opplevd å måtte punge ut for noe man ikke hadde budsjettert med. Varmepumpa kan plutselig gå i stå, eller verkstedregningen ble stor på et dårlig tidspunkt. Mange har også hatt et tannlegebesøk som viste seg å bli dyrere enn det man hadde regnet med, eller at computeren plutselig døde. Hvis man ikke legger til side litt ekstra penger hver måned til slike uforutsette utgifter, kan det være nødvendig å søke om et forbrukslån. Et slikt lån innebærer at du kan fordele de uforutsette utgiftene over tid, og dermed få hverdagen til å henge bedre sammen.

Vi må legge til side litt ekstra penger for ufourutsette hendelser( Foto: Pixabay)

Hvis man skal ta et lån på nettet eller benytte seg av mulighetene kreditt gir, så er det viktig at man benytter seg av en sammenligningstjeneste som Loanscouter. Dette er en gratis tjeneste som sammenligner de ulike lånetilbudene du får på søknaden din. Et eksempel på et lån du kan finne her, er fra DigiFinans: Eff. rente: 14.9%, beløp: 65.000 kr. o/5 år. Etabl.geb.: 950 kr. Kostnad: 28.730 kr. Totalt: 93.730 kr.

Reise

Mange nordmenn velger å ta opp et forbrukslån for å betale for ferier og reiser. Men selv om det er veldig vanlig, er det mange eksperter som uttrykker bekymring over at forbrukslån blir brukt til slike ting. Men reisetrangen er noen ganger utrolig stor, selv om lommeboka er tynn. Selv om man ikke har de nødvendige midlene akkurat her og nå, så kan en ferietur være akkurat det man trenger i en stressende hverdag. Og hvis man har kontroll på sin personlige økonomi og vet man ikke får noen problemer med å betale avdragene, så kan et forbrukslån være en løsning for mange. Et annet alternativ kan være å benytte seg av kreditten på kredittkortet sitt.

Shopping

Å bruke et forbrukslån til shopping kan være et tveegget sverd hvis du ikke har tilstrekkelig god oversikt over din egen økonomi. Impulskjøp skal under ingen omstendigheter finansieres på denne måten. Det er imidlertid ikke uvanlig å bruke et lån til å anskaffe større gjenstander som møbler, ny TV eller hvitevarer du ellers ville være nødt til å noen år på å skaffe deg.

Tenk deg godt om

Hvis du bestemmer deg for å ta et forbrukslån eller benytte deg av eventuell kreditt, så bør du ikke låne mer enn du trenger. Lag et budsjett og se hvor mye du faktisk behøver å låne, og hold deg til det beløpet. Budsjettet vil dessuten også hjelpe deg til å se hvor mange penger du har å rutte med hver måned, noe som gjør det lettere for deg å se hvor mye du kan betale i avdrag hver måned. Det er særdeles viktig at du klarer å betale de månedlige avdragene, for ellers kan lånet fort bli veldig dyrt for deg.

Kontanter til uforutsette hendelser er viktig(Foto: Pinterest)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*