Kilde: Flickr

I sommer skal Russland arrangere verdensmesterskapet i fotball. Fotballfans verden over gleder seg, betting-selskaper kommer med forlokkende tilbud, menneskerettighets-organisasjoner raser og politisk interesserte hever øyenbrynene.

Det er noen som mener idrett ikke skal være politisk, andre mener det er umulig å skille de to. Disse to perspektivene kommer til å barke sammen i tiden fremover og under VM.
Uansett blir det utvilsomt mange fortreffelige og imponerende sportslige prestasjoner å se fram til. Det er også mange som gleder seg til å satse penger eller heie fram favorittlagene sine.

Betting-mekka

Store arrangement som verdensmesterskapet er et Mekka for bettingselskaper og ivrige gamblere. Mr. Green er et av selskapene som har laget en guide til betting i fotball vm 2018. Her kan du lese mer om de ulike lagene, byene og stadionene som avholder kampene og de ulike troppene.

I guiden kan du også lese interessant info om favorittlagene og de viktigste spillerne, og når de ulike kampene blir spilt. Dette kommer svært godt med for deg som har gledet deg i fire år til å sette penger på VM-kamper igjen!

Politisk bakteppe

Fan av Putin og fotball (Kilde: Flickr)

På tross av moroa ved betting og fotballgleden som hører med et verdensmesterskap, så er det umulig å komme unna det politiske bakteppet til mesterskapet. Arrangørlandet, Russland, har de siste årene stadig fått et dårligere forhold til Vesten og mange sier den kalde krigen er på vei tilbake.

Nylig ble en norsk statsborger tatt for å spionere på russiske militær-kapabiliteter, så Norge sitt forhold til vår østlige nabo er heller ikke på sitt beste. Allikevel har man nok hørt aller mest om Russland i sammenheng med presidentvalget i USA i 2016.

Mange mener nemlig at Russland påvirket valgutfallet i USA og noen mener også at de samarbeidet med Trump underveis. Samtidig deltar Russland, USA, Iran og Saudi-Arabia alle i Syria-konflikten på ulike sider.

Av denne grunn har det politiske forholdet mellom Vesten og Østen forverret seg. Derfor er det kanskje hell i uhell at USA ikke har kvalifisert seg til VM?

Trump og Putin i Hamburg (Foto: AP)

Doping-skandale

Russland har også nokså nylig blitt påvist å ha drevet et omfattende doping-system i russisk toppidrett. Netflix-dokumentaren «Icarus» tar for seg hvordan lederen av anti-doping byrået i Russland avslører teknikkene man bruker for å tukle med russiske urin- og blodprøver og hvordan dette ble drevet fra øverste hold, blant annet gjennom sportsministeren Vitaly Mutko og russisk etteretning.

Fifa pamper på reise

Andre, som eksempelvis det norske fotballmagasinet Josimar, har snakket mye om hvordan det virker mer og mer åpenbart at det er kun land med svake demokratier som lenger er interessert i å avholde VM og andre store idrettsarrangement. Eksempelvis skal Qatar avholde VM i 2020.

Det spekuleres i at noe av grunnen til dette er at det kun er svake demokratier som ønsker å etterkomme FIFA-representantenes krav om luksus og overdådighet. Det har også flere ganger blitt avslørt korrupsjon i FIFA, og den tidligere presidenten i forbundet, Sepp Blatter, ble sammen med en rekke andre FIFA-representanter arrestert i 2015, beskyldt for utstrakt korrupsjon.

Russland inn i varmen igjen?

Spørsmålet er om ikke dette mesterskapet kan bli en mulighet for Russland til å komme tilbake i den geopolitiske varmen igjen, eller om det hele handler om å vise styrke og makt ovenfor sine «fiender».

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*