Her er de nye norske tusenlappene som kommer(Foto: Pixabay)

Kronen, Norges egne valuta, har gått gjennom mange svingninger de siste årene. I takt med oljepriser og verdenskriser beveger kronen seg opp og ned, i lignende fart som mange andre valutaer. I skrivende stund holder kronen dog veldig godt opp og er på sitt sterkeste mot euro siden juli 2019. Hva er grunnen til dette, og hvor kommer egentlig kronen fra? Vi ser nærmere på den norske kronen.

Norges valuta siden 1875

I 1875 sluttet Norge seg til Den skandinaviske myntunion og erstattet daler og skilling med  den norske kronen. Kronen hadde sin parallell i danske og svenske kroner. Den skandinaviske myntunion ble oppløst i 1914, men Norge, Sverige og Danmark har alle beholdt navnet på sin valuta fra siden den gang. 

Et turbulent år

I våren 2020 sank den norske kronen til sitt laveste nivå mot andre valutaer. 1 euro var kostet hele 12,58 kroner og 100 danske kroner kostet 169 norske kroner. Men kronen begynte raskt å styrke seg igjen og litt over et år senere så kursen helt annerledes ut. 

I oktober 2021 kom kronen ut som vinner i den internasjonale energikrisen, i hvert fall ifølge sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen. En euro kostet da 9,78 kroner – det billigste siden juli 2019. Den globale energikrisen var driveren i markedet hvor Norge – som eksportør av olje og gass – rett og slett kom godt ut.

Valutasvingninger kan være verdt å følge med på

De fleste nordmenn tenker gjerne ikke at svingninger i verdien til den norske kronen har noen direkte effekt på deres liv, men det kan faktisk ha mye å si. Ikke bare kan det være lurt å holde et øye med verdien på ulike valutaer – det kan også være en form for investering. Det er nemlig mulig å handle på valutamarkedet. Valutahandel er faktisk det største finansielle markedet i verden. Handel i valuta er ikke avhengig av noen børs og kan gjøres til alle døgnets tider. Valutatrading foregår ved at man kjøper en valuta samtidig som man selger en annen. En forenklet måte å tenke på det er transaksjoner du gjør når du betaler for noe i utlandet. Når du betaler vil transaksjonen veksles fra norske kroner til valutaen du skal betale med – og banken du veksler hos sitter igjen med en gevinst. På lignende vis er det også mulig å kjøpe og selge som privatperson ved hjelp av valutatrading på nett.

Bitcoin seiler opp som en ny valuta(Foto: Pixabay)

Hva vil fremtiden vise?

Det kan lønne seg å være oppdatert på svingninger i verdens valutakurser og trender i markedet. De siste tiårene har flere land gått til felles valutaer som euro, eller til og med moderne alternativ som Bitcoin. Men Norge holder fast på sin norske kroner og kommer nok til å gjøre det langt inn i fremtiden. Hvordan den norske kronen kommer til å bevege seg er det dog ingen som kan vite da det avhenger av mange faktorer. Å spekulere i det kan være spennende – og eventuelt lukrativt dersom man setter seg inn i og gjør riktige valg med valutatrading.

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Pingback: Trading på tvers av landegrenser • Nordic News

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*