Amerikanske og ukrainske militære møtes for første gang(Foto: Ap)

EN MILITÆR BASE I SØRØST-POLEN (AP) – Den øverste amerikanske militæroffiseren, hærgeneral Mark Milley, reiste til et sted nær grensen mellom Ukraina og Polen på tirsdag og snakket med sin ukrainske motpart ansikt til ansikt for første gang – et møte understreker de økende båndene mellom de to militærene og kommer på et kritisk tidspunkt når Russlands krig med Ukraina nærmer seg ett år.

Milley, formannen for Joint Chiefs of Staff, møtte i et par timer med Ukrainas øverste militæroffiser, general Valerii Zaluzhnyi, på et ikke avslørt sted i det sørøstlige Polen. De to lederne har snakket ofte om Ukrainas militære behov og krigens tilstand det siste året, men hadde aldri møtt hverandre.

Møtet kommer mens det internasjonale samfunnet øker den militære bistanden til Ukraina, inkludert utvidet opplæring av ukrainske tropper av USA og levering av et Patriot-missilbatteri, stridsvogner og økt luftforsvar og andre våpensystemer av USA og en koalisjon av europeiske og andre nasjoner.

En nøkkeltid i krigen

Det markerer også en nøkkeltid i krigen. Ukrainas tropper møter harde kamper i den østlige Donetsk-provinsen, hvor russiske styrker – supplert med tusenvis av private Wagner Group-entreprenører – forsøker å snu utviklingen etter en rekke tilbakeslag på slagmarken de siste månedene.

Hærens oberst Dave Butler, en talsmann for Milley, fortalte to reportere som reiste sammen med formannen at de to generalene følte det var viktig å møtes personlig. Reporterne fulgte ikke Milley til møtet og, under betingelser fastsatt av militæret, ble de enige om å ikke identifisere militærbasen i det sørøstlige Polen der de var lokalisert.

«Disse gutta har snakket med jevne mellomrom i omtrent et år nå, og de har blitt kjent med hverandre,» sa Butler. «De har snakket i detalj om forsvaret som Ukraina prøver å gjøre mot Russlands aggresjon. Og det er viktig – når du har to militære som ser hverandre i øynene og snakker om veldig, veldig viktige emner, er det en forskjell.»

Butler sa at det hadde vært et visst håp om at Zaluzhnyi ville reise til Brussel for et møte med NATO og andre forsvarssjefer denne uken, men da det mandag ble klart at det ikke ville skje, bestemte de seg raskt for å møtes i Polen, nær grensen, skriver Associated Press.

Oversatt ti norsk av Erik Heming. Artikkelen er skrevet av Associated Press.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*