Nyhavn er fornøyelsesbydelen i København(Foto: Unsplash)

Det kan være mange gode grunner til å studere utenlands. Mange velger å reise til fjerne himmelstrøk for å ta hele eller deler av utdannelsen sin, mens de aller fleste som vil studere i et annet land enn Norge, reiser til Danmark.

Det er mange forskjellige årsaker til at Danmark er populært. For det første er det ikke så langt vekk, og det er ikke så vanskelig å finne et flyttebyrå i Oslo, Bergen, Trondheim eller andre steder i Norge, som kan ta på seg oppgaven for en rimelig penge. 

For det andre er språket lett å forstå for de aller fleste, i hvert fall på skrift. Danmark har dessuten et ry som et litt mer tilbakelent land enn Norge, og som vi alle vet, så er det “deilig å være norsk i Danmark”.

Kritikk av utenlandske studenter i Danmark

Danmark er det landet i Norden som mottar flest studenter fra andre nordiske land. Dette har lenge skapt grobunn for kritikk i Danmarks offentlige debatt.

«Nordiske studenter koster Danmark penger». Slik skrev Ugebrevet A4 for tretten år siden, noe som vitner om at debatten om utenlandske studenter har rast i landet lenge. «Hvorfor er det så mange svensker og nordmenn som utdanner seg her?”, spurte Dansk Folkeparti i et debattinnlegg i Berlingske for noen år siden.  

Norge på tredjeplass

Fenomenet at nordiske borgere reiser til Danmark for å studere har således vært en del av den danske debatten i ganske lang tid. Hvis du ser på tallene for hvor mange som faktisk kommer til landet fra andre nordiske land, er Danmark også det landet som tar imot flest nordiske studenter.

I perioden 2015–2016 var det totalt 4223 studenter i Danmark som kom fra enten Sverige, Norge, Island eller Finland, ifølge tall fra Nordisk Statistikbank. Landet som kommer nærmest Danmark i antall nordiske studenter er Sverige, hvor det totalt var 3 174 studenter fra andre nordiske land i samme periode. Det har ikke blitt foretatt en nyere undersøkelse, men det er grunn til å tro at disse tallene bare har steget. 

På tredjeplass kommer Norge, som fra 2015-2016 hadde 1332 nordiske studenter i landet. I Finland og på Island var det henholdsvis 168 og 150 nordiske studenter i landet for samme periode.

Ser man nærmere på tallene for Danmark, viser det seg at mer enn halvparten av de nordiske studentene i landet er nordmenn – altså 57 prosent. Så kommer svenskene, som utgjør nesten 30 prosent.

Kom deg av sted!

Det har lenge vært populært å studere i Danmark, noe som beviser at nordmenn trives med studiene sine i nabolandet. Hvis du også overveier å ta utdannelsen din i Danmark, er det bare å leie inn et flyttebyrå som kan frakte sakene dine, og ikke minst ordne flyttevask slik at det eneste du behøver å tenke på, er å komme deg så fort på plass som mulig i en av de mange fantastiske studiebyene landet har å by på. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*