Boris Johnsons got majority in Parliament. (Image Credit: Estonian Presidency of European Union.)

USA og Kina har kommet fram til enighet om prinsippene i en ny handelsavtale, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Valget i Storbritannia gir statsminister Boris Johnson en overlegen seier med 368 seter i det britiske parlamentet. Arbeiderpartiets Jeremy Corbyn fikk 191 plasser iføge valgdagsmålingene og må trolig gå av som partileder, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Valget i Skottland ga en overleven seier til det skotske nasjonalistpartiet som kan ende med at Storbritannia oppløses i sin nåværende form.Torsdag 12. desember går britene til valgurnene for tredje gang på fire år.

Dersom Johnson og hans parti klarer å sikre seg et flertall av plassene i Underhuset, ligger veien ut av EU trolig åpen. Statsministeren står fast ved løftet om å «få brexit unnagjort».

Storbritannia går ut av EU 31. januar neste år( Foto: Pixabay)

– Med et konservativt flertall garanterer jeg å få den nye avtalen godkjent i Parlamentet, skriver han på partiets nettsider. Riktignok lovet han at ingenting skulle komme i veien for en utmelding 31. oktober heller, men opprørere i partiet bidro til å stoppe ham. Denne gangen hevder han at samtlige tory-kandidater støtter avtalen.

De konservative leder på meningsmålingene, men valgsystemet gjør at det kan være vanskelig å forutsi utfallet. Med 650 enkeltmannskretser er fordelingen av velgere vel så viktig som oppslutningen. I tillegg svarte 52 prosent i en av de siste målingene at de vurderer å stemme taktisk.

Dersom toryene trenger støtte fra andre partier, kan Johnson bli sittende, men likevel ikke ha klart flertall for en brexit-strategi. Da vil situasjonen ligne den som var før Parlamentet ble oppløst for noen uker siden.

Statsminister Boris Johnson fra De konservative har utlyst nyvalg. Han vil sikre seg parlamentarisk flertall i Underhuset for å få gjennomført brexit.

Får Johnson flertall, vil trolig Underhuset stemme for skilsmisseavtalen han framforhandlet med EU i høst.

Da går britene etter alt å dømme ut av EU før 31. januar 2020 – over tre år siden folkeavstemningen sommeren 2016.Det skotske nasjonalistpartiet får 55 steter,

Liberaldemokratene får 13 seter, Plaid Cymru får 3 seter, De grønne får 1 sete, Brexitpartiet får 0, mens andre partier får 19, viser en valgdagsmåling laget for BBC, ITV og Sky. NrK`s reporter Philip Lothe spår problemer for samholdet i Storbritannia i årene som kommer. Dermed bekrefter dette at det er store forskjeller mellom det politiske synet innad i Storbritannia. Dette er det nest beste valget i det konservative partiets historie, skriver Nordic News.

Men i likhet med LibDem har Brexitpartiet falt jevnt og trutt på målingene. En oversikt fra The Guardian viser at de ligger rundt 3 prosent. Dermed kan de ende opp som en parentes i historien om en av de mest betente politiske sakene i moderne, britisk historie.

Når det gryr av dag fredag kan britene ha fått noen nye svar på sine politiske spørsmål. Hvorvidt de har Svaret med stor S på hva som skjer med forholdet til EU, gjenstår å se, skriver E 24. Boris Johnson får dermed gjennomført Brexit 31. januar neste år og det konservative partiet står fritt til å utforme en handelsvatle med EU i løpet av neste år. Det kan bli en frihandelsvatlae som den Norge har med EU, skriver Nordens Nyheter.

President Donald Trump viser økning i antall jobber( Foto: Pixabay)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*