Helge  Lund blir konsernsjef i britiske BG Group Plc, som er konkurrent til Statoil(Foto:Statoil)
Helge Lund blir konsernsjef i britiske BG Group Plc, som er konkurrent til Statoil(Foto:Statoil)

Helge Lund blir konsernsjef i det britiske energiselskapet BG Group Plc, som er blitt en av det norske oljefondets største investeringer. Norges Banks Investment Management er største eier i BG Group, og sammen med den amerikanske investeeringspartneren BlackRock har oljefondet 9,94 prosent av aksjene i BG Group. Den tredje største eieren Legal & General Investment Management Uk har 2,86 prosent av BC Group. Dette er første gang Oljefondet ligger på grensen til en direkte invvestering i et utenlandsk selskap i strid med finansminister Siv Jensens sinstrukser til fondet. Helge Lund går dermed fra et statlig norsk oljeselskap til et britisk oljeselskap der den norske staten er største eier.

Konkurrent til Statoil

Helge Lund slutter i selskapet etter eget ønske, for å tiltre stillingen som konsernsjef i et annet internasjonalt olje- og gasselskap med store interesser i Norge. Helge Lund slutter med umiddelbar virkning, skriver Dagens Næringsliv.Styret har konstituert Eldar Sætre som konsernsjef med umiddelbar virkning.- Jeg vil takke Helge Lund for hans store innsats for Statoil gjennom ti år. Statoil er blitt et sterkere selskap under hans ledelse. Tiåret har vært preget av forbedret sikkerhet, betydelig internasjonal vekst og sterk utvikling av norsk sokkel. Leteresultater og avkastning for aksjonærene har vært blant de beste i industrien, og selskapets integritet og verdimessige plattform er styrket, sier Svein Rennemo, styreleder i Statoil. Statoil omsatte for 645 milliarder kroner i 2013, mens BC Group omsetter for 73 milliarder kroner, ca en tidel av Statoil.

Går til konkurrenten

BG Group Plc engasjerer seg i leting, utbygging og produksjon av naturgass og olje. Selskapet er også involvert i kraftproduksjon. Det britiske selskapet opererer gjennom såkalt Upstream og LNG Shipping & Marketing-segmenter. Oppstrømsegmentet omfatter leting, utbygging, produksjon, LNG og markedsføring av hydrokarboner med fokus på naturgass. LNG Shipping og markedsføring segmentet kombinerer utvikling og bruk av LNG-import og eierskap til anlegg med kjøp, frakt og salg av LNG og regassifiseres naturgass, som mål. Selskapet ble stiftet 17. februar 1997 og har hovedkontor i Reading utenfor London i Storbritannia. BC Group har fjorten lisenser på den norske sokkelen, ti av dem som operatør. BG Group har 60 % av Gaupe-feltet i Nordsjøen og en konkurrent til Statoil.

Blir ny konsernsjef

Andrew F. Gould, som er styreformann og administrerende direktør i BG Group Plc og administrerende direktør ved King Sturge International LLP, går av med pensjon. Helge Lund overtar trolig jobben etter ham. Han sitter i styret på Saudi Arabian Oil Co og i styret på Kong Abdullah University of Science & Technology. Gould var tidligere ansatt som medlem av Rådet for Science & Technology, Non-Executive Director ved Rio Tinto Ltd og Rio Tinto Plc, og han har tidligere ledet av Schlumberger NV, og konserndirektør med Schlumberger Oilfield Services, Inc.

Britiske BG Group har en rekke  lisenser i Norge og er operatør på ti felt i norsk sektor(Foto:BG Group)
Britiske BG Group har en rekke lisenser i Norge og er operatør på ti felt i norsk sektor(Foto:BG Group)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Denne nyheten er det bare Nordic News som har. Det er meget interessant at oljefondet sammen med sin amerikanske partner BlackRock har nesten ti prosent av aksjene i BG Group, og at neste store eier bare har 2,68 prosent. Dermed er dette helt klart en direkte investering og ikke en finansinvestering i henhold til Norges Banks Investments egen definisjon. Dermed burde finansminister Siv Jensn gripe inn fordi oljefondets intensjon om at alle investeringer skal være under ti prosent og defineres som finansinvesteringer.

    Harald Løvold
    Mesnalia

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*