Styreleder Bjørn Wahlroos i Sampo og Nordea
Styreleder Bjørn Wahlroos i Sampo og Nordea

Den finske styrelederen Bjørn Wahlroos i Nordens største bank Nordea kvitter seg med 500- 600 ansatte i Finland. Mellom 200 og 300 av disse sies opp. Norge og Sverige rammes ikke i en bank der det norske oljefondet satser 6 milliarder kroner og eier 1,82 prosent. Wahlros er også styreleder i det finske forsikringsselskapet Sampo,som eier 21,4 prosent i Nordea, som største aksjonær. Sampo kjøpte en betydelig del av den svenske statens aksjer i Nordens største bank Nordea, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

I Norge er Nordea ferdig med å kutte i denne omgang. De som ikke blir sagt opp skal slutte ved naturlig avgang i løpet av 2004, skriver Dagens Industi på nett.Nordea beregner nå sitt personalbehov i Finland til cirka 8000 personer ved slutten av 2004. Det er omtrent 700 færre enn ved slutten av 2003.Det er ifølge Dagens Næringsliv ingen nye planer om kutte i Nordeas stab i Norge. Det finske forsikringsselskapet Sampo er største aksjonær i et av Europas største finanskonsern. Oljefondet er sjette største eier i Nordea med 1,82 prosent mens Saudi Monetary Fund er niende støste eier med 1 prosent av aksjene.

– Vi tok en slik runde ifjor, og det er ikke noe nytt på gang. Den prosessen er vi igjennom. Dette er isolert til Finland, sier informasjonssjef Tore Westrin i Nordea Norge til dn.no.

Nordea fornyes

Konsernsjef Christian Clausen(57 år)sitter trolig til han er seksti eller sekstito år. Mads G. Jakobsen , nåværende leder av FICC i Wholesale Banking , tiltrer Retail som nestleder av Retail Banking fra 1. april. Den nye nestlederen går inn i et «joint leadership» for business og Retail Banking sammen med Lennart Jacobsen på et forretningsområdet som har 18.000 ansatte og over 10 millioner kunder. Som en del av sin nestlederrolle vil Mads G. Jakobsen være ansvarlig for Retail Banking i bankens virksomhet. Mads G. Jakobsen kommer fra en stilling som leder av FICC (Fixed Income , valuta og råvarer ) i Nordea Markets Wholesale Banking og han har vært i Nordea i 25 år. – Mads har vært en stor bidragsyter til utviklingen av den sterkeste Markets drift i Norden i et nært samarbeid med engros og detaljhandelsbedriftenes avdelinger. Hans erfaring, kompetanse og ledelse vil utfylle og styrke Retail Banking i arbeid foran oss, sier Lennart Jacobsen, leder av Retail Banking. Som en del av nestleder rolle, vil Mads G. Jakobsen være ansvarlig for Retail Banking-virksomhet i banken som har 500.000 kunder og EUR 83 milliarder i utlån .

Bedret lønnsomhet

For andre år på rad er Nordea ‘Beste bank i Norden’ når finanstidsskriftet Global Finance gjør sin årlige kåring av verdens beste banker. I Finland, Danmark, Estland og Latvia tok Nordea også hjem prisen som beste bank. Prisen er en anerkjennelse til de bankene som best oppfyller kundenes behov, samtidig som de legger et godt grunnlag for bankens fremtid. Kåringen tar utgangspunkt i bankenes forretningsutvikling. – Jeg er selvsagt veldig glad for anerkjennelsen fra Global Finance. Den viser at vi fokuserer på de riktige tingene og skaper verdier for kundene og aksjonærene, sier Nordeas konsernsjef Christian Clausen. Nordens Nyheter har grunn til å tro at oppryddingen i Finland vil unne bedre lønnsomheten i Nordea-konsernet med mellom 5 og 10 prosent, skriver Nordens Nyheter.

Banksjef Lennart Jacobsen og Mads G. Jacobsen rykker opp i Nordea
Banksjef Lennart Jacobsen og Mads G. Jacobsen rykker opp i Nordea

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*