President Joe Biden ønsker Sverige og Finland velkommen i NATO(Foto: Kongressen)

President Joe Biden roser de nordiske demokratiene og ønsker Finland og Sverige velkommen inn i NATO. Joe Biden møtte statsminister Magdalena Andersson og president Sauli Niinistö i Washington torsdag. Allerede 19. mai besøkte statsminister Magdalena Andersson USAs president Joe Biden i Det Hvite Hus med tanke på de nøytrale nordiske landenes søknader om medlemsskap i NATO.

Besøket fant sted sammen med Finlands president Sauli Niinistö og fokuserte på Sveriges og Finlands ferske søknader til NATO, Russlands aggresjon mot Ukraina og de transatlantiske relasjonene i den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen.

Etter at Tyrkias president Recip Erdogan sa nei til at Sverige og Finland slutter seg til NATO, besøkte statsminister Madeleine Andersson og Finlands president Sauli Niinistø igjen Joe Biden i Washington. Biden ønsket Sverige og Finland hjertelig velkommen i NATO. President Biden sa at han ikke trodde det ville ta for lang tid før medlemsskapet i NATO er i orden. Magdalena Andersson sa at Sverige etter 200 år med nøytralitet, har valgt å søke om medlemskap i NATO. Med dette blir de nordiske landene og de skandinaviske statene sterkere. Dermed blir Østersjøen et hav som NATO får kontroll over.

-Vi vil om kort tid nå 2 prosent av BNP i forsvarsutgifter. Vi er for tiden i dialog med alle NATO-land, inkludert Tyrkia, og takker for all støtte fra begge de store partiene i Kongressen, sa den svenske statsministeren. Nå foreligger det fantastiske muligheter til å bygge opp samarbeidet mellom USA og de nordiske landene, sa statsminister Magdalena Andersson.

Finland kan stable nesten 1 million soldater på beina på kort tid, mens Sverige har et meget sterkt luftforsvar. I disse dager velges Jacob Wallenberg, hvis fetter Marcus Walenberg sitter i styret for våpen og kampflyprodusenten Saab,i Sverige , til styreleder i Svenskt Näringsliv, som tilsvarer arbeidsgiverorganisasjonen NHO i Norge. Generalsekretær Jens Stoltenberg har all grunn til å være stolt over at Finland og Sverige ønskes velkommen som nye medlemmer i NATO av USA`s president.

(Kilder: NewYork Times, Regeringen.se, Nordic News, oversetter Erik Heming.)

Finlands president Sauli Niinistø og statsminister Magdalena Andersson fotografert i Stockholm under det finske statsbesøket på Norges nasjonaldag 17. mai 2022.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*