Konsernsjef Rune Bjerke leder Nordens beste bank første kvartal(Foto:DnB)
Konsernsjef Rune Bjerke leder Nordens beste bank første kvartal(Foto:DnB)

 

Den norske Bank kan bli Nordens beste i år. DNB fikk et resultat før skatt på 7.297 millioner kroner i første kvartal 2014, opp fra 4.321 millioner kroner samme periode året før. Det er en økning på tre milliarder kroner på ett eneste kvartal. Konsernsjef Rune Bjerke puster dermed de svenske bankene i ryggen, men finsk-svenske Nordea er fortsatt Nordens største bank. Bankens kunder og ekstraordinære inntekter la grunnlaget for festen i DnB, bl.a. en verdijustering av DNBs eierandel i nordiske Nets, bidro  til det sterke resultatet, skriver banken i en pressemelding.

DNB-sjef Rune Bjerke skriver i pressemeldingen at banken har opplevd sterk konkurranse om norske boliglån den siste tiden og i midten av april satte banken ned boliglånsrenten, samtidig som ble innskuddsrenten justert.Bjerke skriver at banken vil styrke konkurransekraften på boliglånsmarkedet. Dette er årsaken til at banken satte ned renten både på boliglån og innskudd i april. DnB opplever økt etterspørsel etter boliglån i Norge, og boligprisene i Norge stiger igjen som normalt. I årets tre første måneder ble DNBs netto renteinntekter 7.691 millioner kroner, opp fra 6.857 året før. Totale driftskostnader utgjorde 5.192 millioner kroner, mot 5.485 millioner kroner året før.Mens kredittveksten for norske husholdninger det siste året utgjorde per februar 6,7 prosent, var tilsvarende vekst i DNB 1,9 prosent, skriver selskapet i torsdagens melding. Det var de statlige bankene, særlig Statens Pensjons­kasse, som stod for størsteparten av markedsveksten. DNBs markedsandel har vært stabil de siste månedene, heter det i meldingen.

Lave tap

Nedskrivninger på utlån og garantier utgjorde 80 millioner kroner, mot 737 ifjor og ifølge TDN Finans ventede 487 millioner kroner.Bjerke mener de lave tapene viser at det er en positiv økonomisk utvikling i Norge og internasjonalt. Banken understreker at det det er en positiv utvikling i shippingmarkedet og meget lave tap i personmarkedet. DNB skriver at det venter en bedring i kredittkvaliteten og at tapene vil ligge godt under et normalisert nivå. DNB tok avskrivninger på 152 millioner kroner for shipping, offshore og logistikk-segmentet i første kvartal 2014, mot minus 271 millioner kvartalet før, opplyser TDN Finans.

Mot nordisk topp

Førstekvartalsresultatet for DnB er langt høyere enn det analytikerne ventet på forhånd.Dermed kan DnB bli en av de beste nordiske bankene i 2014. DNB ventet å få et resultat før skatt på 6.361 millioner kroner i første kvartal 2014, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Banken opplyser at det pågår et arbeid i banken med å bygge kapital for å møte nye myndighetskrav. Rune Bjerke sier at dette er et godt resultat som gir et viktig bidrag til å komme i mål med de myndighetspålagte kapitalkravene, og målet for soliditet som banken har satt seg for 2016. Bankens kjernekapitaldekning økte fra 10,6 prosent ved utgangen av første kvartal 2013, til 11,9 prosent. Mot slutten av 2013 hadde DNB en ren kjernekapitaldekning på 11,8 prosent. DNB-målet ligger på på mellom 13,5 og 14,0 prosent innen utgangen av 2016. DnB`s resultat per aksje ble 3,39 kroner i første kvartal, mot 1,96 kroner samme periode ifjor. Dermed er DnB trolig beste bank i Norden i første kvartal. På årsbasis rykker Den norske Bank opp mot toppen  i den nordiske eliteserien.

Rune Bjerke bringer DnB mot toppen i Norden(Foto:Flickr)
Rune Bjerke bringer DnB mot toppen i Norden(Foto:Flickr)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*