Eks-kansler Gerhard schrøder(t.v.) ber om større forståelse for president Vladimir Putin og Russland(Foto:Wikipedia)
Eks-kansler Gerhard schrøder(t.v.) ber om større forståelse for president Vladimir Putin og Russland(Foto:Wikipedia)

Tysklands tidligere kansler Gerhard Schrøder ber om større forståelse for Russland og president Vladimir Putin samme dag som Jens Stoltenberg tar over jobben som generalsekretær i NATO.Han sier ifølge Die Welt Online at fred og stabilitet på vårt kontinent bare kan videreføres i et sikkerhetspartnerskap med Russland som hverken kan eller bør ikke bli isolert.Schrøder er idag styreleder i Gazproms datterselskap Nord Stream, som leverer gass til Europa. Det norske Oljefondet har aksjer for tre milliarder kroner i russiske Gazprom, skriver Nordens Nyheter.

Talte til russisk næringsliv

Tidligere kansler Gerhard Schröder talte til 400 representanter for tysk og russisk næringsliv under de kontroversielle «Russlandsdagene» i Rostock i tidligere Øst-Tyskland. Schröder sier ifølge Die Welt Online, at han ikke har forstståelse for sanksjonene mot Russland, og ber i stedet om mer forståelse for Moskvas syn .Der tidligere kansler Gerhard Schröder (SPD) henviser til sanksjoner pålagt av Den europeiske union (EU) og ber om mer samtaler og mer dialog. «De gjensidige sanksjoner gjør bare vondt verre på begge sider og eer direkte skadelige sa Schrøder onsdag da tyske og russiske forretningsmenn møttes i Rostock.

– Jeg vil oppfordre både russiske og europeiske politikere til å finne må en vei ut av spiralen med stadig tøffere økonomiske sanksjoner.»

Må unngå isolasjon

Det er viktig å snakke med hverandre. Det er den eneste måten å gjenopprette tilliten på. Det har ennå ikke lykkes i å skape en stabil fred og sikkerhetsarkitektur i Europa «som under min funksjonstid, sa SPD-politikeren foran de 400 gjestene invitert av av delstatsregjeringen i Mecklenburg-Vorpommern. Han sa videre at fred og stabilitet på vårt kontinent,bare kan finne sted i et sikkerhetspartnerskap med Russland som hverken kan eller bør bli isolert. Schröders nære bånd til Russlands president Vladimir Putin og hans engasjement for Gazprom datterselskap Nord Stream, har møtt hyppig kritikk. Den tidligere kansler oppfordret til å studere historien til Polen, Russland og deretter bygge en europeisk sikkerhetsarkitektur på dette grunnlaget. Krigen har satt dype spor i minnet hos begge folk. Disse historiske erfaringer må tas på alvor, sa Schroeder. Han sa at han ikke uten bekymring innser at «vi er langt fra en felles forståelse av historie i Europa og Russland».

Vil ha partnerskap

Partnerskap med Russland er av største interesse for Tyskland og Europa som helhet. Dette har alltid vært vært kjernen i tysk politikk og vi bør ikke å forlate denne kursen. Gerhard Schroeder sa han virkelig mener at han ønsket å forstå Russland, dets folk og den politiske ledelsen i landet.

-Jeg skammer meg ikke over det, tvert imot, jeg er stolt av det, sa han og takket Mecklenburg-Vorpommern ministerenpresident Erwin Selle ring (SPD), for å avholde konferansen tross til tross for kritikk.

Den russiske ambassadøren Vladimir M. Grinin i Berlin takket Gerhard Schrøder og ambassadøren uttrykte tillit til at det er en løsning på dagens spenninger.

-Jeg er sikker på at vi snart er tilbake til rett spor igjen, sa Vladimir Grinin ifølge Die Welt Online.

Russland Berlin-ambassadør Vladimir Grinin  regner med normalisering av forholdet til Vesten(Foto: Kreml)
Russland Berlin-ambassadør Vladimir Grinin regner med normalisering av forholdet til Vesten(Foto: Kreml)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*